Twarożek witariański o smaku wiśniowym

Kto nie kocha soczystych wiśni oblanych czekoladą? Jednak dzisiaj przedstawiamy nieco inną wersję przekąski z wiśniami.

Głównym składnikiem twarożka witariańskiego są orzechy nerkowca. Zmiksowane, stanowią świetną kremową bazę. Smakiem i konsystencją przypominają tradycyjny mleczny twaróg.

Twarożek witariański w połączeniu z soczystymi wiśniami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Możesz dodawać go owocowych sałatek lub smarować nim chlebek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kwaśnych jabłek, których przepis wskoczył na bloga wczoraj.

Składniki

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca

  • 1/2 szklanki wiśni (bez pestek)

  • 1 dojrzały banan

  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

  • 1 łyżeczka kakao

  • 1/3 szklanki mleka roślinnego

Sposób Przygotowania

  • Zalej wodą orzechy nerkowca i odstaw na około 2-3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i opłucz orzechy.
  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jeśli wypróbujesz przepisu, koniecznie pochwal się wrażeniami w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *