Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to niezastąpione danie nie tylko na stole wigilijnym.

Odkryj smak uszek z grzybami przygotowywanych według receptury kuchni Pięciu Przemian.

Grzyby są nieodłącznym elementem wielu uroczystości. Są uniwersalne i można przygotować z nich wiele potraw. Co więcej, grzyby zawierają dużo prozdrowotnych właściwości m. in. witaminę B2, B3 i B5.

Składniki

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej (D)

  • letnia woda (O)

  • 1 jajko (Z)

  • Farsz
  • 3/4 szklanki wrzątku (O)

  • 1 łyżeczka masła (Z)

  • 200g suszonych grzybów (Z)

  • 1 żółta cebula (M)

  • szczypta czarnego pieprzu (M)

  • sól himalajska do smaku (W)

Sposób Przygotowania

  • Przygotować farsz: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól. Grzyby gotować do momentu aż będą miękkie, a w garnuszku prawie wyparuje woda. Grzyby zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
  • Przygotować ciasto: do mąki wlać z czuciem letnią wodę, dodać jajko, zagnieść ciasto, które powinno być miękkie, ale jednocześnie niezbyt rzadkie, powinno także odchodzić od ręki i dać się łatwo rozwałkować. Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką,
    resztę trzymać pod przykryciem żeby nie wyschło.
  • Ciasto rozwałkować dosyć cienko, pociąć na kwadraciki lub wyciąć małe kółka o średnicy ok. 5 cm. Na każdy kawałek nakładać farsz małą łyżeczką, złożyć ciasto na pół, zlepić brzegi i przeciwległe końce.
  • Uszka gotować na osolonym wrzątku, do chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli chcemy przygotować wcześniej lub na zapas, to wyjmujemy je z wrzątku lekko niedogotowane, polewamy tłuszczem, studzimy i w naczyniu z przykrywką wkładamy do zamrażalnika. Przed podaniem wrzucamy je ponownie na chwilę do wrzątku lub podsmażamy na maśle.
  • Można podawać z barszczem, za niedługo przepis pojawi się na blogu.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *