Uszka z grzybami to niezastąpione danie nie tylko na stole wigilijnym.
Odkryj smak uszek z grzybami przygotowywanych według receptury kuchni Pięciu Przemian.
Grzyby są nieodłącznym elementem wielu uroczystości. Są uniwersalne i można przygotować z nich wiele potraw. Co więcej, grzyby zawierają dużo prozdrowotnych właściwości m. in. witaminę B2, B3 i B5.
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki pszennej (D)
letnia woda (O)
1 jajko (Z)
- Farsz
3/4 szklanki wrzątku (O)
1 łyżeczka masła (Z)
200g suszonych grzybów (Z)
1 żółta cebula (M)
szczypta czarnego pieprzu (M)
sól himalajska do smaku (W)
Sposób Przygotowania
- Przygotować farsz: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól. Grzyby gotować do momentu aż będą miękkie, a w garnuszku prawie wyparuje woda. Grzyby zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
- Przygotować ciasto: do mąki wlać z czuciem letnią wodę, dodać jajko, zagnieść ciasto, które powinno być miękkie, ale jednocześnie niezbyt rzadkie, powinno także odchodzić od ręki i dać się łatwo rozwałkować. Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką,
resztę trzymać pod przykryciem żeby nie wyschło. - Ciasto rozwałkować dosyć cienko, pociąć na kwadraciki lub wyciąć małe kółka o średnicy ok. 5 cm. Na każdy kawałek nakładać farsz małą łyżeczką, złożyć ciasto na pół, zlepić brzegi i przeciwległe końce.
- Uszka gotować na osolonym wrzątku, do chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli chcemy przygotować wcześniej lub na zapas, to wyjmujemy je z wrzątku lekko niedogotowane, polewamy tłuszczem, studzimy i w naczyniu z przykrywką wkładamy do zamrażalnika. Przed podaniem wrzucamy je ponownie na chwilę do wrzątku lub podsmażamy na maśle.
- Można podawać z barszczem, za niedługo przepis pojawi się na blogu.
Smacznego!