Wędzone tofu w zupie cebulowej

Kto pamięta ten ohydny syrop cebulowy na wzmocnienie odporności, który przyrządzała babcia? Daje znać w komentarzu! Zobaczymy, ilu nas jest!

Jednak dzisiejszy przepis jest całkowitym przeciwieństwem tamtego nieprzyjemnego cebulowego napoju. Zupa cebulowa wzmacnia odporność, dlatego warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Wędzone tofu podkręca smak zupy i wydobywa z niej wytrawny, krzepiący smak. Dzięki odpowiednim przyprawom i obróbce termicznej, to danie zapamiętają wasze kubki smakowe na długo po kolacji.

Składniki

  • 4 duże białe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki octu winnego

  • 400 ml cydru

  • około 900 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka pasty miso

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 200 g wędzonego tofu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • oregano

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • 1 marchewka

  • sól himalajska

Sposób Przygotowania

  • Cebulę pokrój w pióra, czosnek w małą kostkę i razem z liśćmi laurowymi podsmaż na małym ogniu na złoto-brązowo na 1 łyżce rozgrzanej oliwy.
  • Całość kolejno zalej cydrem lub piwem i poczekaj, aż odparuje alkohol. Następnie wlej warzywny bulion i całość gotuj przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij liście laurowe, dodaj ocet, musztardę i miso.
  • W międzyczasie tofu pokrój w kostkę lub kwadratowe plastry i podsmaż na brązowo na pozostałej ilości oleju.
  • Zupę dopraw pastą miso, solą oraz pieprzem. Przelej do misek, a na wierzchu rozłóż podsmażone tofu. 
  • Podawaj razem z ziołami i grzankami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *