Kto pamięta ten ohydny syrop cebulowy na wzmocnienie odporności, który przyrządzała babcia? Daje znać w komentarzu! Zobaczymy, ilu nas jest!
Jednak dzisiejszy przepis jest całkowitym przeciwieństwem tamtego nieprzyjemnego cebulowego napoju. Zupa cebulowa wzmacnia odporność, dlatego warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Wędzone tofu podkręca smak zupy i wydobywa z niej wytrawny, krzepiący smak. Dzięki odpowiednim przyprawom i obróbce termicznej, to danie zapamiętają wasze kubki smakowe na długo po kolacji.
Składniki
4 duże białe cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
400 ml cydru
około 900 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka pasty miso
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
200 g wędzonego tofu
2 łyżki oliwy z oliwek
oregano
pieprz
natka pietruszki
1 marchewka
sól himalajska
Sposób Przygotowania
- Cebulę pokrój w pióra, czosnek w małą kostkę i razem z liśćmi laurowymi podsmaż na małym ogniu na złoto-brązowo na 1 łyżce rozgrzanej oliwy.
- Całość kolejno zalej cydrem lub piwem i poczekaj, aż odparuje alkohol. Następnie wlej warzywny bulion i całość gotuj przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij liście laurowe, dodaj ocet, musztardę i miso.
- W międzyczasie tofu pokrój w kostkę lub kwadratowe plastry i podsmaż na brązowo na pozostałej ilości oleju.
- Zupę dopraw pastą miso, solą oraz pieprzem. Przelej do misek, a na wierzchu rozłóż podsmażone tofu.
- Podawaj razem z ziołami i grzankami.
Smacznego!