Wegańska jajecznica na poście dr Dąbrowskiej?

Kuchnia roślinna pozwala na wiele eksperymentów. Ale żeby można było jeść jajecznicę na poście dr Dąbrowskiej? Oczywiście nie chodzi tutaj o standardową jajecznicę przyrządzoną z jajek. Tylko o jej zamiennik wykonany z kalafioru.

Często właśnie ta potrawa nazywana jest kalafiornicą. Do jej przygotowania nie potrzebujesz ani szczypty tłuszczu. Co więcej, jest prosta i szybka w zrobieniu.

Jeśli chcesz poczuć mocniej smak jajek, dodaj do przepisu zamiast soli himalajskiej sól czarną. Natomiast, jeśli wolisz miększy kalafior, możesz wydłużyć nieco gotowanie.

Składniki

  • 1/2 główki kalafiora

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • sól himalajska

  • pieprz

  • 1 łyżeczka curry

  • woda

  • odrobina rozmarynu

Sposób Przygotowania

  • Umyj kalafior, a następnie podziel go na małe różyczki. Część zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój, a czosnek posiekaj.
  • Na suchej patelni “przesmaż” cebulę. Gdy zacznie się delikatnie przypalać, dodaj czosnek. Chwilę smaż razem, a później dodaj 3 łyżki wody. Duś pod przykryciem przez około 6 minut.
  • Kolejno dodaj kalafior i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Jeśli jest za mało wody, możesz śmiało dolać. Jednak zwróć uwagę na to, aby kalafior nie pływał w wodzie, tylko był lekko wilgotny. Przykryj warzywa i duś pod przykryciem przez następne 10 minut.
  • Danie posyp na koniec obficie szczypiorkiem.

Przyznać się! Kto się skusi?


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *