Kuchnia roślinna pozwala na wiele eksperymentów. Ale żeby można było jeść jajecznicę na poście dr Dąbrowskiej? Oczywiście nie chodzi tutaj o standardową jajecznicę przyrządzoną z jajek. Tylko o jej zamiennik wykonany z kalafioru.
Często właśnie ta potrawa nazywana jest kalafiornicą. Do jej przygotowania nie potrzebujesz ani szczypty tłuszczu. Co więcej, jest prosta i szybka w zrobieniu.
Jeśli chcesz poczuć mocniej smak jajek, dodaj do przepisu zamiast soli himalajskiej sól czarną. Natomiast, jeśli wolisz miększy kalafior, możesz wydłużyć nieco gotowanie.
Składniki
1/2 główki kalafiora
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1/3 łyżeczki kurkumy
sól himalajska
pieprz
1 łyżeczka curry
woda
odrobina rozmarynu
Sposób Przygotowania
- Umyj kalafior, a następnie podziel go na małe różyczki. Część zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój, a czosnek posiekaj.
- Na suchej patelni “przesmaż” cebulę. Gdy zacznie się delikatnie przypalać, dodaj czosnek. Chwilę smaż razem, a później dodaj 3 łyżki wody. Duś pod przykryciem przez około 6 minut.
- Kolejno dodaj kalafior i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Jeśli jest za mało wody, możesz śmiało dolać. Jednak zwróć uwagę na to, aby kalafior nie pływał w wodzie, tylko był lekko wilgotny. Przykryj warzywa i duś pod przykryciem przez następne 10 minut.
- Danie posyp na koniec obficie szczypiorkiem.
Przyznać się! Kto się skusi?