Szukasz przepisu na słodką, a zarazem zdrową polewę?
Ten przepis zawiera jedynie zdrowe składniki. Zero białego cukru, zero sztucznych wypełniaczy, zero szkody dla zdrowia.
Pełnia smaku, pełnia aromatu, pełnia szczęścia.
Podziel się w komentarzu, ile w te święta Bożego Narodzenia zjadłaś pierniczków!
Składniki
¾ szklanki cukru kokosowego
1 szklanki mleczka kokosowego z puszki (kremowa część)
¼ łyżeczki soli himalajskiej
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej garnek na dużym ogniu.
- Dodaj cukier i mieszaj żwawo dookoła garnka przez 1 minutę w celu podgrzania. Dodaj mleko kokosowe i sól. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż karmel zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu. Karmel powinien przylegać do tylnej do łyżki. Jeśli wolisz mocno słony karmel, dodaj ¾ łyżeczki soli.
- Zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw przez 10 minut do lekkiego ostygnięcia, a następnie przenieś do słoika z pokrywką.
- Zakręcony słoik pozostaw w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Nawet jeśli po wyjęciu z garnka karmel nie wygląda na gęsty, zgęstnieje w lodówce.
- Możesz polać karmelem świąteczne ciasteczka, babeczki lub naleśniki. Istnieje multum możliwości wykorzystania karmelu. Osłódź sobie życie karmelem!
Wszystkiego świątecznego!