Wegańska Panna Cotta

Wegańska panna cotta to ochładzający deser, którego podstawą jest mleczko kokosowe. Nie ma nic skomplikowanego w przygotowaniu tej wegańskiej wersji przystawki.
Kombinuj ze smakiem musu – od słodkiego jak miód kubusia puchatka po kwaśny niczym cytryna.

Składniki

  • 700 ml mleka kokosowego lub migdałowego (tłusta jego część)

  • 3 łyżeczki agaru

  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki cukru lub na przykład erytrolu lub ksylitolu

  • 1-2 łyżeczki esencji waniliowej

  • dowolny mus owocowy

Sposób Przygotowania

  • Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy agar, cukier i esencję waniliową. Zagotowujemy i pozostawiamy na chwilkę na ogniu.
  • W 100 ml dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną.
  • Do gotującego się mleka z agarem wlewamy mąkę ziemniaczaną z mlekiem i bardzo intensywnie mieszam, doprowadzając ponownie do wrzenia.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy masę do szklaneczek i zostawiamy do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki.

Wegańska panna cotta proponujemy podać z kwaśnym musem porzeczkowym.

Smacznego!

Comments are closed.