Wegańska panna cotta to ochładzający deser, którego podstawą jest mleczko kokosowe. Nie ma nic skomplikowanego w przygotowaniu tej wegańskiej wersji przystawki.
Kombinuj ze smakiem musu – od słodkiego jak miód kubusia puchatka po kwaśny niczym cytryna.
Składniki
700 ml mleka kokosowego lub migdałowego (tłusta jego część)
3 łyżeczki agaru
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru lub na przykład erytrolu lub ksylitolu
1-2 łyżeczki esencji waniliowej
dowolny mus owocowy
Sposób Przygotowania
- Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy agar, cukier i esencję waniliową. Zagotowujemy i pozostawiamy na chwilkę na ogniu.
- W 100 ml dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną.
- Do gotującego się mleka z agarem wlewamy mąkę ziemniaczaną z mlekiem i bardzo intensywnie mieszam, doprowadzając ponownie do wrzenia.
- Zdejmujemy garnek z ognia i przelewamy masę do szklaneczek i zostawiamy do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki.
Wegańska panna cotta proponujemy podać z kwaśnym musem porzeczkowym.
Smacznego!