Często osoby chcące przejść na weganizm mają trudność z odstawieniem jajek. Jedni ze względu na szybkość ich przygotowania, drudzy nie potrafią zrezygnować ze smaku jajek. Jednak dla jednych i drugich jest rozwiązanie q 100% roślinne. Pastą bezjajeczną możesz szybko posmarować kanapki i smakuje niemal identycznie jak wersja z jajkami.
Nie wierzysz? Przekonaj się na sobie! Przepis na doskonałą pastę wegańską znajduje się poniżej. Koniecznie daj znać w komentarzu czy jadłaś kiedyś pastę bezjajeczną!
Ingredients
- 200 g naturalnego tofu
- 3 łyżki wegańskiego majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżeczka czarnej soli (soli Kala Namak)
- spora szczypta kurkumy
- spora szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Directions
- W małej szklance wymieszać majonez, musztardę, syrop z agawy, kurkumę, szczyptę pieprzu oraz czarną sól.
- Tofu pokroić na kilka mniejszych kawałków, dodać majonez wymieszany z dodatkami i wszystko zmiksować przy pomocy blendera na gładką pastę. Na sam koniec dodać szczypiorek, pietruszkę i delikatnie wmieszać łyżką.
- Jeść na ulubionym pieczywie. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!