Wegańska pasta jajeczna bez jaj

Często osoby chcące przejść na weganizm mają trudność z odstawieniem jajek. Jedni ze względu na szybkość ich przygotowania, drudzy nie potrafią zrezygnować ze smaku jajek. Jednak dla jednych i drugich jest rozwiązanie q 100% roślinne. Pastą bezjajeczną możesz szybko posmarować kanapki i smakuje niemal identycznie jak wersja z jajkami.

Nie wierzysz? Przekonaj się na sobie! Przepis na doskonałą pastę wegańską znajduje się poniżej. Koniecznie daj znać w komentarzu czy jadłaś kiedyś pastę bezjajeczną!

Ingredients

  • 200 g naturalnego tofu
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka czarnej soli (soli Kala Namak)
  • spora szczypta kurkumy
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych

Directions

  1. W małej szklance wymieszać majonez, musztardę, syrop z agawy, kurkumę, szczyptę pieprzu oraz czarną sól.
  2. Tofu pokroić na kilka mniejszych kawałków, dodać majonez wymieszany z dodatkami i wszystko zmiksować przy pomocy blendera na gładką pastę. Na sam koniec dodać szczypiorek, pietruszkę i delikatnie wmieszać łyżką.
  3. Jeść na ulubionym pieczywie. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *