Wegańska wersja fety z arbuzem

Chcesz nieco zaskoczyć smakiem znajomych? Przygotuj wegańską fetę z arbuzem! Jest to dość unikalne połączenie, dzięki czemu na pewno zapadnie pozytywnie w pamięci bliskich. Nie dość, że smak powalam wręcz na kolana, to jeszcze danie jest proste w przygotowaniu.

Ingredients

  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1/2 – 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 320 g tofu
  • 1 kg arbuza
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garstka świeżej mięty, posiekanej

Directions

  1. Tofu pokroić w kostkę i ciasno ułożyć w dużym słoiku lub pojemniku.
  2. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystkie składniki zalewy (sok z cytryny, woda z kiszonych ogórków, sól, oliwa z oliwek, płatki drożdżowe) na gładką emulsję. Zalać tofu i odstawić do lodówki przynajmniej na jedną dobę (można marynować nawet 3 dni, im dłużej, tym będą smaczniejsze).
  3. Następnego dnia tofu dokładnie odsączyć, zalewę pozostawić – można w niej zamarynować kolejną porcję. Odsączone tofu pokruszyć do miski.
  4. Arbuza pokroić w kostkę, wymieszać z tofu, miętą, sokiem z limonki oraz chili.

Smacznego!

A teraz przyznać się szczerze, kto miał do tej pory szczęście spróbować tego smaku lata?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *