Chcesz nieco zaskoczyć smakiem znajomych? Przygotuj wegańską fetę z arbuzem! Jest to dość unikalne połączenie, dzięki czemu na pewno zapadnie pozytywnie w pamięci bliskich. Nie dość, że smak powalam wręcz na kolana, to jeszcze danie jest proste w przygotowaniu.
Ingredients
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1/2 – 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 320 g tofu
- 1 kg arbuza
- 2 łyżki soku z limonki
- garstka świeżej mięty, posiekanej
Directions
- Tofu pokroić w kostkę i ciasno ułożyć w dużym słoiku lub pojemniku.
- Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystkie składniki zalewy (sok z cytryny, woda z kiszonych ogórków, sól, oliwa z oliwek, płatki drożdżowe) na gładką emulsję. Zalać tofu i odstawić do lodówki przynajmniej na jedną dobę (można marynować nawet 3 dni, im dłużej, tym będą smaczniejsze).
- Następnego dnia tofu dokładnie odsączyć, zalewę pozostawić – można w niej zamarynować kolejną porcję. Odsączone tofu pokruszyć do miski.
- Arbuza pokroić w kostkę, wymieszać z tofu, miętą, sokiem z limonki oraz chili.
Smacznego!
A teraz przyznać się szczerze, kto miał do tej pory szczęście spróbować tego smaku lata?