Zupa szpinakowa przypadnie do gustu zarówno osobom kochających zielone antyoksydanty, jak i tym, które stronią za wszelką cenę od zielonkawych warzyw. Jaka jest zupa szpinakowa? Aromatyczna, delikatna i nasyca na długie godziny. Bardzo łatwo również jest przygotować zupę szpinakową. Sprawdź jak!
Ingredients
- 300 g świeżego lub mielonego szpinaku
- 1 litr warzywnego rosołu
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- mleko kokosowe wg uznania
- 1 kulka gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól himalajska
Directions
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 minut.
- Dodajemy szpinak, dusimy 5 minut.
- Lekko solimy i pieprzymy.
- Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy.
- Zalewamy rosołem i gotujemy 10 minut.
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Nalewamy do misek/talerzy.
- Można zabielić mlekiem kokosowym.
A jaki jest Twój składnik w zupie szpinakowej, bez której potrawa nie może się obejść (oczywiście nie chodzi o szpinak;)?
Smacznego!