Wegańska zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa przypadnie do gustu zarówno osobom kochających zielone antyoksydanty, jak i tym, które stronią za wszelką cenę od zielonkawych warzyw. Jaka jest zupa szpinakowa? Aromatyczna, delikatna i nasyca na długie godziny. Bardzo łatwo również jest przygotować zupę szpinakową. Sprawdź jak!

Ingredients

  • 300 g świeżego lub mielonego szpinaku
  • 1 litr warzywnego rosołu
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mleko kokosowe wg uznania
  • 1 kulka gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól himalajska

Directions

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzewamy w garnku tłuszcz.
  3. Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 minut.
  4. Dodajemy szpinak, dusimy 5 minut.
  5. Lekko solimy i pieprzymy.
  6. Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy.
  7. Zalewamy rosołem i gotujemy 10 minut.
  8. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Nalewamy do misek/talerzy.
  10. Można zabielić mlekiem kokosowym.

A jaki jest Twój składnik w zupie szpinakowej, bez której potrawa nie może się obejść (oczywiście nie chodzi o szpinak;)?

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *