Kremowy wegański pudding ryżowy, który smakuje jak pyszny budyń. Potrawa bez dodatku mleka krowiego, bez glutenu i cukru, to pomysł na pyszną przekąskę w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Doskonały na ciepło i na zimno. Dla dorosłych i dzieci.
Składniki
Ryż biały (suche ziarno) – 3/4 szklanki
Mleczko kokosowe – 3x puszka 400 ml
Woda filtrowana – 1 szklanka
Ksylitol – 1/4 – 1/2szklanki (w zależności od upodobań)
Olej kokosowy – 2 łyżki
Aromat waniliowy – 3 krople
Sól – 1/4 łyżeczki
Cynamon, konfitura – do podania
Sposób Przygotowania
- Do wysokiego garnka dodaj przepłukany ryż, wodę, stałą i ciekłą część mleczka kokosowego, olej kokosowy, ksylitol. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
- Na wolnym ogniu gotuj pod przykryciem ok. 45 minut, pamiętając o regularnym mieszaniu .
- Gdy masa będzie miała konsystencję gęstego kremu, dodaj aromat waniliowy.
- Podawaj gorący lub po ostygnięciu z ulubioną konfiturą i/lub posypany cynamonem.