Budyń bez mleka

Wegański budyń ryżowo-kokosowy

Kremowy wegański pudding ryżowy, który smakuje jak pyszny budyń. Potrawa bez dodatku mleka krowiego, bez glutenu i cukru, to pomysł na pyszną przekąskę w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Doskonały na ciepło i na zimno. Dla dorosłych i dzieci.

Składniki

  • Ryż biały (suche ziarno) – 3/4 szklanki

  • Mleczko kokosowe – 3x puszka 400 ml

  • Woda filtrowana – 1 szklanka

  • Ksylitol – 1/4 – 1/2szklanki (w zależności od upodobań)

  • Olej kokosowy – 2 łyżki

  • Aromat waniliowy – 3 krople

  • Sól – 1/4 łyżeczki

  • Cynamon, konfitura – do podania

Sposób Przygotowania

  • Do wysokiego garnka dodaj przepłukany ryż, wodę, stałą i ciekłą część mleczka kokosowego, olej kokosowy, ksylitol. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
  • Na wolnym ogniu gotuj pod przykryciem ok. 45 minut, pamiętając o regularnym mieszaniu .
  • Gdy masa będzie miała konsystencję gęstego kremu, dodaj aromat waniliowy.
  • Podawaj gorący lub po ostygnięciu z ulubioną konfiturą i/lub posypany cynamonem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *