Wegańska wariacja na temat lubianej przez większość osób surówki z kapusty. Pasuje jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Uzupełnia witaminy – C, K, E, A, z grupy B, ponadto zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk.
Składniki
Kapusta biała (świeża) – 1/2 główki (ok. 4 szklanki)
Marchewka – 2 sztuki (ok. 1,5 szklanki)
Jabłka – 2 sztuki
Żurawina suszona – 0,75 szklanki
Migdały/słonecznik/orzechy włoskie – 0,5 szklanki
Cebula czerwona – 2 sztuki (małe)
Tahini – 0,25 szklanki
Ocet jabłkowy – 0,25 szklanki
Syrop klonowy – 3 łyżki
Sól, pieprz
Sposób Przygotowania
- Przygotuj sos: w niewielkiej miseczce wymieszaj tahini, ocet jabłkowy, syrop klonowy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody.
- Żurawinę zalej zimną wodą i odstaw na około 45-60 minut.
- Kapustę pokrój bardzo drobno, a następnie dodaj 1 łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj, po czym ugnieć łyżką i odstaw na około 1/2 godziny, by kapusta puściła sok. Odciśnij dokładnie.
- Do kapusty dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione migdały (słonecznik/orzechy włoskie). Dosyp odsączoną żurawinę i przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie.
- Przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni.
Znudziła Ci się biała kapusta? Zastąp ją czerwoną! Świetnie sprawdza się tej surówce.