Wegański colesław

Wegański colesław (RAW)

Wegańska wariacja na temat lubianej przez większość osób surówki z kapusty. Pasuje jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Uzupełnia witaminy – C, K, E, A, z grupy B, ponadto zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk.

Składniki

  • Kapusta biała (świeża) – 1/2 główki (ok. 4 szklanki)

  • Marchewka – 2 sztuki (ok. 1,5 szklanki)

  • Jabłka – 2 sztuki

  • Żurawina suszona – 0,75 szklanki

  • Migdały/słonecznik/orzechy włoskie – 0,5 szklanki

  • Cebula czerwona – 2 sztuki (małe)

  • Tahini – 0,25 szklanki

  • Ocet jabłkowy – 0,25 szklanki

  • Syrop klonowy – 3 łyżki

  • Sól, pieprz

Sposób Przygotowania

  • Przygotuj sos: w niewielkiej miseczce wymieszaj tahini, ocet jabłkowy, syrop klonowy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody.
  • Żurawinę zalej zimną wodą i odstaw na około 45-60 minut.
  • Kapustę pokrój bardzo drobno, a następnie dodaj 1 łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj, po czym ugnieć łyżką i odstaw na około 1/2 godziny, by kapusta puściła sok. Odciśnij dokładnie.
  • Do kapusty dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione migdały (słonecznik/orzechy włoskie). Dosyp odsączoną żurawinę i przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie.
  • Przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni.

Znudziła Ci się biała kapusta? Zastąp ją czerwoną! Świetnie sprawdza się tej surówce.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *