Wegański mus czekoladowy, to doskonała propozycja na deser. Pyszny, prosty w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Jego bazę stanowi dobrej jakości gorzka czekolada i woda z puszki z ciecierzycy.
Składniki
150 g gorzkiej czekolady
150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
mała szczypta soli
Sposób Przygotowania
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jak? Łamiemy czekoladę na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej miseczce. W garnuszku gotujemy niewielką ilość wody. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na garnuszku w taki sposób, aby miseczka nie stykała się z taflą wody. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści ściągamy miseczkę z garnka.
- Wodę z ciecierzycy miksujemy z solą na sztywną piankę (około 5 minut). Pod koniec dodajemy cukier puder, miksujemy.
- Następnie dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy całość szpatułką.
- Masę przelewamy do pucharków i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie podajemy z dowolnymi dodatkami np. ze świeżymi owocami.