Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy, to doskonała propozycja na deser. Pyszny, prosty w przygotowaniu i niezwykle puszysty. Jego bazę stanowi dobrej jakości gorzka czekolada i woda z puszki z ciecierzycy.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy

  • 2 łyżki cukru pudru (można pominąć)

  • mała szczypta soli

Sposób Przygotowania

  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jak? Łamiemy czekoladę na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej miseczce. W garnuszku gotujemy niewielką ilość wody. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na garnuszku w taki sposób, aby miseczka nie stykała się z taflą wody. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści ściągamy miseczkę z garnka.
  • Wodę z ciecierzycy miksujemy z solą na sztywną piankę (około 5 minut). Pod koniec dodajemy cukier puder, miksujemy.
  • Następnie dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy całość szpatułką.
  • Masę przelewamy do pucharków i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie podajemy z dowolnymi dodatkami np. ze świeżymi owocami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.