Zdajemy sobie sprawę, że nawet miłośnicy kuchni roślinnej, czasem tęsknią za różnymi tradycyjnymi smakami. Właśnie dlatego, gdy nadejdzie cię ochota na pasztet domowej roboty, powinnaś przyrządzić pasztet z kalafiora. Nie tylko zawiera wspierający prawidłową mikroflorę błonnik, ale również jest niepospolicie smaczny i aromatyczny.
Ingredients
- 1 nieduży, młody kalafior
- 4 małe ziemniak
- olej
- ½ szklani suchej kaszy jaglanej
- ½ szklanki mielonych, prażonych pestek dyni
- 10 suszonych pomidorów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sól i czarny pieprz
Directions
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki pokroić na ćwiartki, następnie wszystko natrzeć olejem. Tak przygotowane warzywa ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsunąć do piekarnika i piec przez około 30 minut do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie kaszę dokładnie opłukać wrzątkiem, następnie wlać 1 szklankę wody z solą i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 12 – 15 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
- Upieczone warzywa przełożyć do dużej miski wraz z ugotowaną kaszą jaglaną i całą resztą składników – możecie zostawić jedną różyczkę kalafiora do ozdoby pasztetów. Zmiksować wszystko przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Piekarnik schłodzić do 200 stopni. Dwie małe foremki lub jedną dużą wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do każdej masę pasztetową i piec przez 35 – 45 minut do czasu, aż pasztety będą miały złotą skorupkę. Odłożyć na blat i całkowicie wystudzić, dopiero wtedy kroić i podawać do pieczywa lub surowych warzyw.
Smacznego!
A ty lubisz przygotowywać tradycyjne potrawy w nowatorski sposób? Podziel się w komentarzu!