Nic nie smakuje tak dobrze jak połączenie twarożku z szczypiorkiem. Ten duet zawsze się sprawdzi. Jednak w kuchni wegańskiej nie stosuje się produktów odzwierzęcych, dlatego tradycyjny twarożek zastąpiliśmy orzechami nerkowca. Jesteś ciekawa co z tego wyszło? Zaglądnij do przepisu pod spodem.
Ingredients
- 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
- ¼ szklanki płatków drożdżowych
- ¼ – ⅓ szklanki wody z ogórków kiszonych
- ¼ – ⅓ szklanki mleka roślinnego (kokosowego lub migdałowego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ ząbka czosnku
- sól himalajska
- czarny pieprz
- 6 rzodkiewek
- 1 cebulka dymka
- garść drobno posiekanego szczypiorku
Directions
- Odcedzić namoczone orzechy. Przełożyć do kubeczka blendera, dodać wszystkie składniki poza rzodkiewką i ziołami, a następnie rozpocząć blendowanie. Co jakiś czas skrobać ze ścianek i blendować znowu do momentu, aż uzyskamy gładki krem.
- Posiekać rzodkiewki, dymkę i szczypiorek w drobną kostkę i wmieszać w twarożek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić na godzinę do lodówki (pomijając ten krok, twarożek może smakować bardziej orzechowo niż standardowo, więc na prawdę warto tę godzinkę poczekać).
Smacznego!
Wypróbowałaś przepis? Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu!