Wegański twarożek z szczypiorkiem i rzodkiewką

Nic nie smakuje tak dobrze jak połączenie twarożku z szczypiorkiem. Ten duet zawsze się sprawdzi. Jednak w kuchni wegańskiej nie stosuje się produktów odzwierzęcych, dlatego tradycyjny twarożek zastąpiliśmy orzechami nerkowca. Jesteś ciekawa co z tego wyszło? Zaglądnij do przepisu pod spodem.

Ingredients

  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych
  • ¼ – ⅓ szklanki wody z ogórków kiszonych
  • ¼ – ⅓ szklanki mleka roślinnego (kokosowego lub migdałowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ ząbka czosnku
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • 6 rzodkiewek
  • 1 cebulka dymka
  • garść drobno posiekanego szczypiorku

Directions

  1. Odcedzić namoczone orzechy. Przełożyć do kubeczka blendera, dodać wszystkie składniki poza rzodkiewką i ziołami, a następnie rozpocząć blendowanie. Co jakiś czas skrobać ze ścianek i blendować znowu do momentu, aż uzyskamy gładki krem.
  2. Posiekać rzodkiewki, dymkę i szczypiorek w drobną kostkę i wmieszać w twarożek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić na godzinę do lodówki (pomijając ten krok, twarożek może smakować bardziej orzechowo niż standardowo, więc na prawdę warto tę godzinkę poczekać).

Smacznego!

Wypróbowałaś przepis? Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *