Wegańskie czekoladowe muffinki z cukinią

Wegańskie czekoladowe muffinki z cukinią, to idealny deser dla osób kochających mokre, czekoladowe muffinki. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

  • 1½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii

  • ½ szklanki brązowego cukru

  • ¼ szklanki kakao

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • 1 szklanka mleka sojowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wrzącej wody

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • do podania: cukier puder, wiśnie, wegańska czekolada itd

Sposób Przygotowania

  • Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do jednej miski.
  • Siemię lniane zalewamy wodą.
  • Startą cukinię odsączamy z płynu.
  • Mleko sojowe mieszamy z octem.
  • Do sypkich składników wlewamy mleko z octem i olej. Dodajemy cukinię i wszystko razem mieszamy łyżką.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  • Formę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  • Wegańskie czekoladowe muffinki z cukinią pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Muffinki można dowolnie ozdobić np. wisienką i odrobiną wegańskiej czekolady.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.