Wegańskie czekoladowe muffinki z cukinią, to idealny deser dla osób kochających mokre, czekoladowe muffinki. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Składniki
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki kakao
2 łyżki syropu z agawy
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: cukier puder, wiśnie, wegańska czekolada itd
Sposób Przygotowania
- Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do jednej miski.
- Siemię lniane zalewamy wodą.
- Startą cukinię odsączamy z płynu.
- Mleko sojowe mieszamy z octem.
- Do sypkich składników wlewamy mleko z octem i olej. Dodajemy cukinię i wszystko razem mieszamy łyżką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Wegańskie czekoladowe muffinki z cukinią pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
- Muffinki można dowolnie ozdobić np. wisienką i odrobiną wegańskiej czekolady.