Wegańskie gofry

Wegańskie gofry, to pyszny pomysł na deser, obiad, a nawet śniadanie. Są proste w przygotowaniu i strukturą przypominają tradycyjne gofry. Tak przygotowane gofry można podać same lub z ulubionymi dodatkami np. owocami, domowym dżemem lub kokosową wegańską bitą śmietaną.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego np. sojowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 0,5 szklanki aquafaby

  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można dać mniej)

  • 3 łyżki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy

Sposób Przygotowania

  • W jednej misce mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera mąkę pszenną, mleko roślinne, sok z cytryny i proszek do pieczenia.
  • W drugiej ubijamy na sztywno pół szklanki aquafaby z solą.
  • Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Następnie po łyżce dodajemy olej, miksując.
  • Na koniec do naszej piany dodajemy składniki z pierwszej miski. Robimy to powoli i stopniowo, ciągle miksując.
  • Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry.
  • Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.