Wegańskie gofry, to pyszny pomysł na deser, obiad, a nawet śniadanie. Są proste w przygotowaniu i strukturą przypominają tradycyjne gofry. Tak przygotowane gofry można podać same lub z ulubionymi dodatkami np. owocami, domowym dżemem lub kokosową wegańską bitą śmietaną.
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ulubionego mleka roślinnego np. sojowego
1 łyżka soku z cytryny
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki aquafaby
2 łyżki cukru trzcinowego (można dać mniej)
3 łyżki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
Sposób Przygotowania
- W jednej misce mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera mąkę pszenną, mleko roślinne, sok z cytryny i proszek do pieczenia.
- W drugiej ubijamy na sztywno pół szklanki aquafaby z solą.
- Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Następnie po łyżce dodajemy olej, miksując.
- Na koniec do naszej piany dodajemy składniki z pierwszej miski. Robimy to powoli i stopniowo, ciągle miksując.
- Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry.
- Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.