Wegańskie kotleciki z kalafiora

Nowy rok, nowy pomysł na aromatyczne kotleciki z kalafiora! Te wegańskie pyszności zajmują nieco czasu, jednak dla takiego efektu końcowego, warto pobrudzić sobie ręce.

Będąc na poście dr Dąbrowskiej, jedz kotleciki osobno. Jako danie. Jednak po zakończeniu postu, możesz spokojnie dodawać wegańskiego kotleta do kanapki. Razem z zieleniną smakuje obłędnie.

Jeśli twoja masa na kotlety wyjdzie za rzadka, dodaj więcej składników stałych, takich jak kalafior czy marchewkę. Natomiast jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, rozcieńcz ją, dodając odrobinę wywaru warzywnego lub wody.

Składniki

  • 1 główka kalafiora

  • 1 pietruszka

  • 2 duże lub 3 małe marchewki

  • 2 cebula

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/4 selera

  • 2 łyżeczki suszonego tymianki

  • 1/3 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki

  • sól

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Kalafiora podziel na dwie nierówne części. Tą większą ugotuj na parze i zmiksuj z pokrojoną cebulą i czosnkiem.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler i pozostałą część kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj warzywa z puree kalafiora. Dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Uformuj z masy kotleciki i ułóż na papierze. Pamiętaj, aby zachować między nimi odstępy. Piecz przez około 60-70 minut. Raz na jakiś czas możesz otworzyć piekarnik, aby uleciał nadmiar wilgoci.
  • Gdy burgery zaczną się lekko rumienić, wyjmij je z piekarnika i poczekaj do ich ostygnięcia. Dopiero wtedy zdejmij je z papieru!

Nie przekładaj kotlecików podczas pieczenia na drugą stronę, bo się rozpadną. Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.