Oto przepis z serii zdrowy fast food. Niemożliwe? W kuchni roślinnej takie słowa szybko tracą na ważności.
Co więcej, wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolką nie tylko zastąpią Ci tradycyjne mięso w hamburgerze, ale również możesz podawać je razem z surówką i ziemniakami.
Czerwona fasola zawiera sporo białka, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu, jeśli ćwiczyć się na siłowni. Oprócz cennych aminokwasów, fasola bogata jest potas, fosfor i wapń.
Składniki
1 spory batat
1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki płatków owsianych
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka startego świeżo imbiru
3 łyżki ziaren sezamu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól himalajska
pieprz
Sposób Przygotowania
- Batata obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski.
- Fasolę zmiksuj razem z olejem, octem jabłkowym, sosem sojowym. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.
- Pastę fasolową przełóż do batatów, dodaj przyprawy oraz płatki gryczane i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Na suchej patelni podpraż sezam i dodaj do masy (zostaw odrobinę sezamu do posypania kotletów) dokładnie ją mieszając.
- Piekarnik nagrzej na 200°C, a kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pozostałym sezamem. Piecz przez około 30–40 minut, a w połowie czasu obróć na drugą stronę. Na koniec włącz funkcję termoobiegu by kotlety były ekstra-chrupiące, uwaga by jednak nie wyschły za bardzo.
Z czym najchętniej jesz kotlety wegańskie? Podziel się swoimi upodobaniami kulinarnymi w komentarzu!