Wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolą

Oto przepis z serii zdrowy fast food. Niemożliwe? W kuchni roślinnej takie słowa szybko tracą na ważności.

Co więcej, wegańskie kotlety z batatem i czerwoną fasolką nie tylko zastąpią Ci tradycyjne mięso w hamburgerze, ale również możesz podawać je razem z surówką i ziemniakami.

Czerwona fasola zawiera sporo białka, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu, jeśli ćwiczyć się na siłowni. Oprócz cennych aminokwasów, fasola bogata jest potas, fosfor i wapń.

Składniki

  • 1 spory batat

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1/4 szklanki oleju roślinnego

  • 1/2 szklanki płatków owsianych

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 łyżeczka startego świeżo imbiru

  • 3 łyżki ziaren sezamu

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • sól himalajska

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Batata obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski.
  • Fasolę zmiksuj razem z olejem, octem jabłkowym, sosem sojowym. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.
  • Pastę fasolową przełóż do batatów, dodaj przyprawy oraz płatki gryczane i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Na suchej patelni podpraż sezam i dodaj do masy (zostaw odrobinę sezamu do posypania kotletów) dokładnie ją mieszając.
  • Piekarnik nagrzej na 200°C, a kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pozostałym sezamem. Piecz przez około 30–40 minut, a w połowie czasu obróć na drugą stronę. Na koniec włącz funkcję termoobiegu by kotlety były ekstra-chrupiące, uwaga by jednak nie wyschły za bardzo.

Z czym najchętniej jesz kotlety wegańskie? Podziel się swoimi upodobaniami kulinarnymi w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *