Prawie z każdego rodzaju strączka – grochu, soczewicy, ciecierzycy – można zrobić kotlety. Jednak kotlety z fasoli, przyprawione kminem rzymskim, nie tylko dostarczają organizmowi sporo białka, ale również są przepyszne.
Kasza jaglana zawarta w przepisie sprawia, że kotleciki są zbitej konsystencji. Jednocześnie pozostają delikatne i aksamitne.
Wegańskie kotlety z fasoli są świetną propozycją na obiad. Możesz również przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnię.
Składniki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
300g ugotowanej czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 batata
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka słodkiej papryczki
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonej kolendry
sól himalajska
czarny pieprz
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i ugnieć na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdź, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
- Zwilż dłonie zimną wodą i formuj z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5 cm. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu możesz posmarować je delikatnie oliwą.
- Piec kotlety przez ok. 25 minut, następnie obróć, w razie potrzeby smaruj oliwą i dopiecz jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
- Serwuj kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Możesz je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.
Smacznego!