Wegańskie kotlety z fasoli

Prawie z każdego rodzaju strączka – grochu, soczewicy, ciecierzycy – można zrobić kotlety. Jednak kotlety z fasoli, przyprawione kminem rzymskim, nie tylko dostarczają organizmowi sporo białka, ale również są przepyszne.

Kasza jaglana zawarta w przepisie sprawia, że kotleciki są zbitej konsystencji. Jednocześnie pozostają delikatne i aksamitne.

Wegańskie kotlety z fasoli są świetną propozycją na obiad. Możesz również przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnię.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

  • 300g ugotowanej czerwonej fasoli

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 batata

  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżeczki chili

  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki

  • 1/2 łyżeczki kardamonu

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka suszonej kolendry

  • sól himalajska

  • czarny pieprz

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  • Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i ugnieć na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdź, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
  • Zwilż dłonie zimną wodą i formuj z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5 cm. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu możesz posmarować je delikatnie oliwą.
  • Piec kotlety przez ok. 25 minut, następnie obróć, w razie potrzeby smaruj oliwą i dopiecz jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Serwuj kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Możesz je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *