Wegańskie lody malinowe

Sezon letni trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać w pełni świeże owoce. Lody malinowe są idealne na upalne dni, kiedy potrzebne jest lodowate, ale i zdrowe orzeźwienie.
Soczyste maliny zawierają mnóstwo minerałów i witaminów. Znajduje się w nich m. in. potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, witamina C, witamina B6 oraz tiamina.
Maliny korzystnie wpływają na osoby z cukrzycą, gdyż zawierają niski indeks glikemiczny. Oniżają skutecznie poziom glukozy we krwi, szczególnie po spożyciu wysokoskrobiowego posiłku.
Ciekawostką jest, że nawet łodygi malin posiadają zdrowotne właściwości (witaminy z grupy B, wapń, magnez oraz witaminę E i C). Spokojnie, w dzisiejszym przepisie nie użyliśmy łodyg maliny.

Składniki

  • 500 g mrożonych malin

  • 250 ml tłustego mleka kokosowego

  • ½ mrożonego banana

  • 3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub cukru

Sposób Przygotowania

  • Do kielicha blendera wysokoobrotowego ustawionego na bazie wkładamy mrożone owoce, dodajemy mleko kokosowe i słodzik.
  • Zamykamy pokrywę, włączamy blender i dociskając tamperem, rozdrabniamy mrożone owoce z dodatkami na kremowe, jedwabiste lody!

Są obłędne! Smacznego!

Comments are closed.