Sezon letni trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać w pełni świeże owoce. Lody malinowe są idealne na upalne dni, kiedy potrzebne jest lodowate, ale i zdrowe orzeźwienie.
Soczyste maliny zawierają mnóstwo minerałów i witaminów. Znajduje się w nich m. in. potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, witamina C, witamina B6 oraz tiamina.
Maliny korzystnie wpływają na osoby z cukrzycą, gdyż zawierają niski indeks glikemiczny. Oniżają skutecznie poziom glukozy we krwi, szczególnie po spożyciu wysokoskrobiowego posiłku.
Ciekawostką jest, że nawet łodygi malin posiadają zdrowotne właściwości (witaminy z grupy B, wapń, magnez oraz witaminę E i C). Spokojnie, w dzisiejszym przepisie nie użyliśmy łodyg maliny.
Składniki
500 g mrożonych malin
250 ml tłustego mleka kokosowego
½ mrożonego banana
3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub cukru
Sposób Przygotowania
- Do kielicha blendera wysokoobrotowego ustawionego na bazie wkładamy mrożone owoce, dodajemy mleko kokosowe i słodzik.
- Zamykamy pokrywę, włączamy blender i dociskając tamperem, rozdrabniamy mrożone owoce z dodatkami na kremowe, jedwabiste lody!
Są obłędne! Smacznego!