Wegańskie jagodowe pancakes sprawdzą się idealnie na śniadanie. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut a rewelacyjnym smakiem może cieszyć się cała rodzina.
Można rozkoszować się nimi od razu po zrobieniu lub zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Zawierają siemię lniane, które reguluje perystaltykę jelit oraz mleko migdałowe bogate w witaminę B2 oraz błonnik.
Ingredients
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego (lub ksylitolu)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mleka migdałowego + 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- ½ szklanki jagód
- ½ szklanki malin
- olej do smażenia
Directions
- Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut do czasu, aż len wchłonie wodę. Suche składniki wymieszać w dużej misce, do mokrych składników dodać spęczniałe siemię lniane i wszystko porządnie wymieszać.
- Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać do momentu połączenia się – ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dodać jeszcze łyżkę mąki, ponownie wymieszać i na koniec dodać jagody.
- Na patelni porządnie rozgrzać łyżkę oleju i wykładać po łyżce ciasta. Smażyć z każdej strony po 1 – 2 minuty, podawać z ulubionym syropem i owocami.
Smacznego!