Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną

Wegańskie, bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną są niezwykle pożywne a przy tym delikatne i mięciutkie. Sprawdzą się zarówno na uroczystą kolację np. wigilijną, jak i można je przyrządzić na zwykły poniedziałkowy obiad.

Składniki

  • Ciasto
  • 300 g bezglutenowej mąki chlebowej

  • ok 1 szklanka gorącej wody

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 łyżki mąki bezglutenowej

  • sól

Składniki

  • Farsz
  • 250 g ugotowanej fasoli (może być z puszki)

  • 100 g białej kaszy gryczanej

  • 2 posiekane, czerwone cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 pęczki zielonej pietruszki

  • olej

  • sól, pieprz, pieprz Cayenne, majeranek

Sposób Przygotowania

  • Ciasto
  • Do mąki dodaj połowę porcji gorącej wody i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
  • Stopniowo dodawaj więcej wody, aż do uzyskania ciasta o gęstej, ale plastycznej konsystencji. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj olej.
  • Gdy ciasto przestanie parzyć, możesz je zagniatać rękoma.
  • Odstaw je na 15 minut, przykryte folią. Zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oleju.
  • Na stolnicy rozsyp nieco bezglutenowej mąki. Wałkiem posypanym mąką, rozwałkuj część ciasta (pozostałą część przykryj ściereczką, by nie wyschła).
  • Szklanką wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
  • Bezglutenowe pierogi wrzucaj partiami do wrzątku.

Sposób Przygotowania

  • Farsz
  • Dzień wcześniej namocz fasolę w letniej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki majeranku przez około 12 godzin. Ugotuj ją do miękkości w tej samej wodzie. Gdy ostygnie, zblenduj ją na gładką masę.
  • Kaszę gryczaną ugotuj w podwójnej ilości wody i ostudź.
  • Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę i całość zeszklij na oliwie na złoty kolor. Odsącz na sicie z tłuszczu.
  • Pietruszkę posiekaj.
  • Do miski włóż zblendowaną fasolę, dodaj kaszę, cebulę z czosnkiem i zieloną pietruszkę.
  • Przypraw solidnie solą, zmielonym pieprzem, majerankiem, a także surowym, przeciśniętym przez praskę, ząbkiem czosnku. Dodaj 1/5 łyżeczki pieprzu Cayenne.
  • Wymieszaj składniki, ewentualnie jeszcze dopraw według uznania.

Smacznego!

Comments are closed.