Wegańskie, bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną są niezwykle pożywne a przy tym delikatne i mięciutkie. Sprawdzą się zarówno na uroczystą kolację np. wigilijną, jak i można je przyrządzić na zwykły poniedziałkowy obiad.
Składniki
- Ciasto
300 g bezglutenowej mąki chlebowej
ok 1 szklanka gorącej wody
4 łyżki oliwy
2 łyżki mąki bezglutenowej
sól
Składniki
- Farsz
250 g ugotowanej fasoli (może być z puszki)
100 g białej kaszy gryczanej
2 posiekane, czerwone cebule
5 ząbków czosnku
2 pęczki zielonej pietruszki
olej
sól, pieprz, pieprz Cayenne, majeranek
Sposób Przygotowania
- Ciasto
- Do mąki dodaj połowę porcji gorącej wody i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
- Stopniowo dodawaj więcej wody, aż do uzyskania ciasta o gęstej, ale plastycznej konsystencji. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj olej.
- Gdy ciasto przestanie parzyć, możesz je zagniatać rękoma.
- Odstaw je na 15 minut, przykryte folią. Zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oleju.
- Na stolnicy rozsyp nieco bezglutenowej mąki. Wałkiem posypanym mąką, rozwałkuj część ciasta (pozostałą część przykryj ściereczką, by nie wyschła).
- Szklanką wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
- Bezglutenowe pierogi wrzucaj partiami do wrzątku.
Sposób Przygotowania
- Farsz
- Dzień wcześniej namocz fasolę w letniej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki majeranku przez około 12 godzin. Ugotuj ją do miękkości w tej samej wodzie. Gdy ostygnie, zblenduj ją na gładką masę.
- Kaszę gryczaną ugotuj w podwójnej ilości wody i ostudź.
- Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę i całość zeszklij na oliwie na złoty kolor. Odsącz na sicie z tłuszczu.
- Pietruszkę posiekaj.
- Do miski włóż zblendowaną fasolę, dodaj kaszę, cebulę z czosnkiem i zieloną pietruszkę.
- Przypraw solidnie solą, zmielonym pieprzem, majerankiem, a także surowym, przeciśniętym przez praskę, ząbkiem czosnku. Dodaj 1/5 łyżeczki pieprzu Cayenne.
- Wymieszaj składniki, ewentualnie jeszcze dopraw według uznania.
Smacznego!