Wegańskie placuszki bananowo-waniliowe

Kto ma ochotę na ciepłe placuszki bananowe z nutką wanilii? Lekkie, zdrowe i pożywne.

Szczególnie, jeśli w domu masz dzieciaki powinnaś przyrządzić takie placuszki. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a satysfakcja u maluchów gwarantowana.

Dlaczego warto dodawać do dań cynamon? Za oknem temperatura coraz bardziej zbliża się do zera, a cynamon posiada właściwości rozgrzewające. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi i procesy trawienie. Niezastąpiony w polskiej kuchni.

Składniki na około 10 placuszków

  • 1 szklanka płatków owsianych górkich

  • 1 dojrzały banan

  • 1/3 szklanki mleka roślinnego

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka syropu z daktyli

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

  • szczypta ekstraktu waniliowego

  • cynamon

  • kardamon

  • gałka muszkatołowa

  • odrobina oliwy z oliwek do smażenia

  • szczypta soli himalajskiej

Sposób Przygotowania

  • Suche składniki przesyp do wąskiego i wysokiego naczynia. Mleko roślinne wymieszaj z octem i syropem w małej misce.
  • Składniki mokre wraz bananem dodaj do suchych i porządnie zmiksuj je ręcznym blenderem na wysokich obrotach. 
  • Zmiksowane ciasto rozkładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smaż 2–3 minuty z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki podawaj z bananem, orzechami włoskimi i syropem daktylowym lub po prostu z ulubionymi dodatkami.

Wypróbujesz? Daj znać jak smakowały w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *