Kto ma ochotę na ciepłe placuszki bananowe z nutką wanilii? Lekkie, zdrowe i pożywne.
Szczególnie, jeśli w domu masz dzieciaki powinnaś przyrządzić takie placuszki. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a satysfakcja u maluchów gwarantowana.
Dlaczego warto dodawać do dań cynamon? Za oknem temperatura coraz bardziej zbliża się do zera, a cynamon posiada właściwości rozgrzewające. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi i procesy trawienie. Niezastąpiony w polskiej kuchni.
Składniki na około 10 placuszków
1 szklanka płatków owsianych górkich
1 dojrzały banan
1/3 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu z daktyli
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta ekstraktu waniliowego
cynamon
kardamon
gałka muszkatołowa
odrobina oliwy z oliwek do smażenia
szczypta soli himalajskiej
Sposób Przygotowania
- Suche składniki przesyp do wąskiego i wysokiego naczynia. Mleko roślinne wymieszaj z octem i syropem w małej misce.
- Składniki mokre wraz bananem dodaj do suchych i porządnie zmiksuj je ręcznym blenderem na wysokich obrotach.
- Zmiksowane ciasto rozkładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smaż 2–3 minuty z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki podawaj z bananem, orzechami włoskimi i syropem daktylowym lub po prostu z ulubionymi dodatkami.
Wypróbujesz? Daj znać jak smakowały w komentarzu!