Tarta szpinakowa

Wegetariańska tarta serowo-szpinakowa

Niezawodny farsz będący połączeniem sera i szpinaku zapieczony w kruchym cieście – to idealny pomysł na obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i na zimno. Z wykonaniem potrawy poradzą sobie także osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Składniki

  • Mąka pszenna/żytnia/mix.bezglutenowy – 1,5 szklanki

  • Olej kokosowy – 0,5 szklanki (stały) + 1,5 łyżki

  • Jajko – 1 sztuka

  • Szpinak mrożony – 300 g

  • Cebula – 1 sztuka (średnia)

  • Tofu jedwabiste – ok. 350 g (1 opakowanie)

  • Feta – ok. 200 g (1 opakowanie)

  • Mąka ziemniaczana/kukurydziana – 1 łyżka

  • Czosnek – 2-3 ząbki

  • Gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki

  • Sól, pieprz – do smaku

  • Bułka tarta – garść

Sposób Przygotowania

  • Ciasto. Na stolnicy wymieszaj 1,5 szklanki mąki, szczyptę soli, dodaj posiekany nożem olej kokosowy, rozmącone widelcem jajko i zagniataj ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Po czym uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 0,5 godziny.
  • Masa szpinakowa. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmaż, po czym dodaj szpinak i duś na minimalnym ogniu do momentu, aż zmięknie. Dodaj posiekany czosnek, pokrojone w niedużą kostkę sery – tofu i fetę, łyżkę mąki i smaż około 2-3 minuty mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Okrągłą formę do tarty posmaruj olejem kokosowym (ok. 0,5 łyżki), a następnie posyp bułką tartą. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy na rozmiar odpowiadający formie, po czym wyłóż nim naczynie i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Kształtuj krawędzie według własnego uznania. Wypełnij farszem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym od temperatury 220 stopni Celsjusza około 30 minut – do momentu zarumienia ciasta i masy.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *