Niezawodny farsz będący połączeniem sera i szpinaku zapieczony w kruchym cieście – to idealny pomysł na obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i na zimno. Z wykonaniem potrawy poradzą sobie także osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Składniki
Mąka pszenna/żytnia/mix.bezglutenowy – 1,5 szklanki
Olej kokosowy – 0,5 szklanki (stały) + 1,5 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Szpinak mrożony – 300 g
Cebula – 1 sztuka (średnia)
Tofu jedwabiste – ok. 350 g (1 opakowanie)
Feta – ok. 200 g (1 opakowanie)
Mąka ziemniaczana/kukurydziana – 1 łyżka
Czosnek – 2-3 ząbki
Gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
Sól, pieprz – do smaku
Bułka tarta – garść
Sposób Przygotowania
- Ciasto. Na stolnicy wymieszaj 1,5 szklanki mąki, szczyptę soli, dodaj posiekany nożem olej kokosowy, rozmącone widelcem jajko i zagniataj ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Po czym uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 0,5 godziny.
- Masa szpinakowa. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmaż, po czym dodaj szpinak i duś na minimalnym ogniu do momentu, aż zmięknie. Dodaj posiekany czosnek, pokrojone w niedużą kostkę sery – tofu i fetę, łyżkę mąki i smaż około 2-3 minuty mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Okrągłą formę do tarty posmaruj olejem kokosowym (ok. 0,5 łyżki), a następnie posyp bułką tartą. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy na rozmiar odpowiadający formie, po czym wyłóż nim naczynie i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Kształtuj krawędzie według własnego uznania. Wypełnij farszem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym od temperatury 220 stopni Celsjusza około 30 minut – do momentu zarumienia ciasta i masy.