Witariańskie ciasto marchewkowe z orzechami makadamia

Sezon na marchewkę trwa w najlepsze, dlatego nie warto go przegapić. Marchewka prosto z ziemi smakuje nieco wyraziściej, jest słodsza i smaczniejsza od standardowo dostępnej w supermarkecie. Co ważniejsze, jest wolna od szkodliwych chemikaliów.

Jednak nie tylko można marchewkę dodawać do surówki. Ciasto marchewkowe to nietypowa odsłona tego warzywa i nie jedną osobę tym wypiekiem możesz wprawić w dobry nastrój!

Co więcej, ciasto marchewkowe w tym przepisie nie zawiera glutenu ani laktozy. Jest delikatne w smaku i w miarę proste w przygotowaniu. Nic tylko umyć marchewki z ziemi i … nie trzeba nawet nastawiać piekarnika!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka migdałów

  • 1 szklanka namoczonych, suszonych moreli

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

  • Składniki na masę:
  • 3 szklanki startej marchewki

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 1 szklanka namoczonych, suszonych daktyli

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka karobu

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • szczypta soli himalajskiej

  • Składniki na krem:
  • 1 szklanka orzechów makadamia (namoczonych przez noc)

  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego

  • ekstrakt z wanilii

  • 2 łyżki syropu z daktyli

  • sok z 1 cytryny

Sposób Przygotowania

  • Migdały zmiel w młynku, bądź blenderze, następnie dodaj namoczone morele i miksuj, aż się połączą. Dodaj olej kokosowy i porządnie wyrób masę rękoma. Przełóż ją na wyłożoną folią spożywczą tortownicę i porządnie ugnieć zwilżonymi dłońmi spód ciasta. Tortownicę wstaw do lodówki.
  • Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki i połowę przełóż do naczynia blendera kielichowego, bądź wąskiej misy blendera ręcznego. Drugą połową przełóż do większej miski.
  • Do naczynia blendera dodaj wiórki kokosowe, namoczone daktyle, orzechy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką, ciemnopomarańczową masę. Przełóż ją do większej misy, gdzie czeka starta marchewka. Dokładnie połącz ja ze zblendowaną masą i ewentualnie dopraw do smaku przyprawami. Przełóż marchewkową masę do tortownicy, wyrównując powierzchnię i brzegi.
  • Namoczone nerkowce przełóż do naczynia blendera kielichowego (typu Vitamix, ale z ręcznym  też da radę, ewentualnie będzie potrzebny dodatek wody). Dodaj olej kokosowy, wanilię, syrop, odrobinę soku z cytryny i wody. Zmiksuj na gładką masę, dodając soku z cytryny do własnego upodobania i smaku. W razie potrzeby, dodaj więcej wody do miksowania.
  • Gotowy krem z orzechów makadamia przełóż do tortownicy, dokładnie i powoli go rozsmarowując. Wyrównaj powierzchnię i brzegi. Tortownicę włóż do zamrażalnika na około 2 godziny.
  • Ciacho jest gotowe po około 1,5 – 2 godzinach, ma wtedy idealną kremową konsystencję. Po dłuższym czasie w zamrażalniku, bez problemu można przechowywać je w lodówce. Gotowe! Podawaj z pokruszonymi orzechami, oprószone cynamonem i skórką pomarańczy.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *