Naleśniki są zawsze świetną opcją na urozmaicenie menu. Można je przygotowywać na słodko lub w wersji wytrawnej. Dziś zdecydowaliśmy się na wersję na słodko – z konfiturą jabłkową i cynamonem. Jednak standardowe naleśniki z mąki pszennej zawierają sporo glutenu. Poznaj przepis, który pozwala cieszyć się wyśmienitym smakiem i jest dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją glutenu.
Ingredients
- 1 szklanka ryżu (surowego)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka dowolnej mąki bezglutenowej (najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej)
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie: konfitura jabłkowa, cynamon
Directions
- Ryż zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc.
- Następnego dnia ryż odcedzić, dodać 1 szklankę świeżej wody i szczyptę soli. Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie wszystko zblendować na rzadki, biały płyn. Na koniec dodać łyżkę mąki i zamieszać.
- Na dnie patelni rozgrzać mocno olej. Wlać ciasto naleśnikowe, rozprowadzić poruszając patelnią i smażyć przez 2 -3 minuty, następnie obrócić naleśnika i smażyć kolejną minutę. Powtarzać aż do wyczerpania ciasta, podawać na słodko lub na słono.
- Posmarować konfiturą jabłkową i posypać cynamonem.
Smacznego!
Zdradź swój ulubiony dodatek do naleśników w komentarzu poniżej, który sprawia, że nie możesz się oprzeć zniewalającego z nóg smaku!