Wyśmienite bezglutenowe naleśniki

Naleśniki są zawsze świetną opcją na urozmaicenie menu. Można je przygotowywać na słodko lub w wersji wytrawnej. Dziś zdecydowaliśmy się na wersję na słodko – z konfiturą jabłkową i cynamonem. Jednak standardowe naleśniki z mąki pszennej zawierają sporo glutenu. Poznaj przepis, który pozwala cieszyć się wyśmienitym smakiem i jest dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją glutenu.

Ingredients

  • 1 szklanka ryżu (surowego)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka dowolnej mąki bezglutenowej (najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: konfitura jabłkowa, cynamon

Directions

  1. Ryż zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc.
  2. Następnego dnia ryż odcedzić, dodać 1 szklankę świeżej wody i szczyptę soli. Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie wszystko zblendować na rzadki, biały płyn. Na koniec dodać łyżkę mąki i zamieszać.
  3. Na dnie patelni rozgrzać mocno olej. Wlać ciasto naleśnikowe, rozprowadzić poruszając patelnią i smażyć przez 2 -3 minuty, następnie obrócić naleśnika i smażyć kolejną minutę. Powtarzać aż do wyczerpania ciasta, podawać na słodko lub na słono.
  4. Posmarować konfiturą jabłkową i posypać cynamonem.

Smacznego!

Zdradź swój ulubiony dodatek do naleśników w komentarzu poniżej, który sprawia, że nie możesz się oprzeć zniewalającego z nóg smaku!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *