Kluski śląskie świetnie sprawdzają się w diecie bez laktozy. Nie wywołują reakcji alergicznych ani nietolerancji pokarmowych.
Ziemniaki często są serwowane na stołach w kuchni polskiej. Nie dość, że są znakomite w smaku, to jeszcze bardzo łatwo je przygotować. Wystarczy odrobina czasu i można podawać je zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie.
Sposób Przygotowania
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek.
- Ziemniaki dzielimy na 4 części . Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy.
- Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kulki z dołeczkiem. Gotujemy w wrzącej wodzie ok 2 minuty.
Z czym najbardziej lubisz jeść kluski? Podziel się swoimi ulubionymi daniami z dodatkiem klusek w komentarzu!