Święta już za tydzień, dlatego najwyższy czas, aby zabrać się za wypiekanie pierniczków. Dzisiaj proponujemy zrobić je w wersji wegańskiej.
Pierniczki są aromatyczne, smaczne i mocno korzenne!
Jeśli jesteś fanem korzennych wypieków, nie możesz przegapić tego przepisu! Zawiera on jedynie naturalne składniki.
Składniki
1 łyżka zmielonych nasion lnu + 3 łyżki wody
3 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej
½ szklanki syropu klonowego
2 łyżki imbiru w proszku
½ łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
¼ łyżki soli himalajskiej
½ łyżki sody oczyszczonej
½ łyżki pieprzu
¼ szklanki melasy
¼ szklanki roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki wody (gdyby ciasto było suche, możesz dodać więcej)
Ozdób ciasteczka karmelem
Sposób Przygotowania
- Zrób lniane jajko: połącz zmielone nasiona lnu z wodą w małej misce, wymieszaj i odstaw.
- W dużej misce połącz mąkę, imbir, cynamon, sól, pieprz, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się dobrze połączyły.
- Do średniej miski dodaj roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy, melasę, wodę i jajko lniane. Wymieszaj.
- Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj (możesz użyć do tego rąk).
- Podziel ciasto na pół i uformuj z nich owalne kulki. Zawiń w srebrną folię i odstaw do lodówki na godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminowym papierem. Omieć blat lekko mąką, rozwałkuj ciasto do grubości ½ cm. Użyj foremek i wykrój z ciasta świąteczne kształty. Następnie umieść ja na blasze w odstępstwie około ⅓ cm od siebie. Ciastka nie mogą się stykać.
- Piec przez około 10 minut. Ciasteczka lekko stwardnieją po wyjęciu z piekarnika.
- Udekoruj ciasteczka karmelem. Możesz posypać je również zmielonymi orzechami włoskimi. Pozwól kreatywności na chwilę przejąć ster!
Wszystkiego świątecznego!