Nie tylko kobiety w ciąży mają swoje smaczki i zachcianki na różne niestandardowe potrawy. Jeśli właśnie przeglądasz strony internetowe w poszukiwaniu idealnego przepisu na ogórkową, zjedź w dół. Tam czeka na Ciebie rewelacyjny przepis na smaczną zupę ogórkową.
Jednak jeśli masz jeszcze dobrych 30 sekund, dowiedz się, dlaczego warto jeść ogórki. Ogórek składa się w 97% z wody, dzięki czemu dobrze nawadnia organizm. Warto go jeść przy problemach z układem moczowym, by szybciej pozbyć się stamtąd toksyn.
Ogórek bogaty jest w witaminy A, C, E, K, a także zawiera liczne minerały, takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas.
Składniki
2 litry bulionu warzywnego
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 selera
2 żółte cebule
1 por
5 ziaren ziela angielskiego
7 ziemniaków
10 średnich ogórków kiszonych
1 łyżeczka soli himalajskiej
pieprz
suszone oregano
Sposób Przygotowania
- Wszystkie warzywa pokrój w kosteczki i wrzuć do wrzątku (oprócz ziemniaka). Gotuj przez 30 minut. Ugotuj w tym samym czasie w osobnym garnku ziemniaki.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i sól, i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i dodaj je do zupy. Zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.
Czy wiedziałaś, że zupa ogórkowa świetnie wzmacnia odporność? Opowiedz nam o swoich ulubionych sposobach na wzmocnienie odporności w komentarzu!