Leśne ścieżki wyłożone kolorowymi liści, półnagie drzewa i pierwsze świąteczne ozdoby na półkach sklepowych – taka właśnie jest typowa jesień.
Niestety, ale od lat do standardów jesieni można zaliczyć również wzrost zachorowań na anginę, wirusy i przeziębienia.
Czy naprawdę konieczne jest spędzanie pół jesieni pod kocem z grubymi skarpetami na stopach? Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu na temat wielkiego układu limfatycznego, zachęcam zerknąć po kawał solidnej wiedzy.
Co więcej, jesień jest także wspaniałą porą roku pod względem obfitości plonów porastających łąki, pola i ogrody. Jednak jeśli nie masz czasu na zbieranie, suszenie i pakowanie ziół, możesz użyć gotowych herbatek ziołowych albo lepiej, kupić wysuszone sypkie zioła.
Kto nie słyszał o zbawiennym wpływie witaminy C na organizm ręka w dół. Natomiast kto wie, że wiele ziół posiada silne działanie wspomagające układ immunologiczny?
Przedstawiamy 4 rozgrzewające zioła, które warto trzymać jesienią w szafce kuchennej
- Lipa
Lipa niczym hydraulik dokręci kropiący nos. Jest niezastąpiona w walce z przeziębieniem i katarem. Posiada działanie rozgrzewające, napotne i moczopędne. Warto stosować ją od wystąpienia pierwszych objawów chorobowych.
Co stoi za skutecznością tego zioła? Mocny skład – flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne i witamina C.
Warto dodawać do naparu z lipy sok z malin i miód, które wzmocnią jego pozytywne działanie.
- Kora wierzby
Kora wierzby skutecznie zbija wysoką temperaturę, dzięki sporej zawartości salicyny. Jest pomocna na tzw. jesienną chandrę, która dopada wiele osób w pochmurną część roku. Działa antydepresyjnie, rozluźniająco i wzmacniająco.
Co zawiera kora wierzby? Bogata jest w kwas elagowy, flawonoidy, sole mineralne i garbniki.
Kwas salicylowy dogłębnie oczyszcza skórę, usuwając z niej martwy naskórek. Picie wywaru z kory wierzby jest również zalecane dla osób walczących z trądzikiem oraz jakimikolwiek zmianami skórnymi. Regularne picie herbaty z kory wierzby także zapobiega suchości skóry, o którą tak łatwo w wietrzne dni.
- Ziele krwawnika
Ziele krwawnika dobrze sprawdza się na kaszel, ponieważ działa wykrztuśne. Co więcej, wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, uspakajające i przeciwutleniające. Efektywnie podnosi odporność organizmu.
Jakie cenne składniki znajdują się w krwawniku? W skład ziela wchodzą: witaminy A, C i K, garbniki, olejek eteryczny, cholina, sole mineralne, flawonoidy, wapń, żelazo i miedź.
To niepozorne zioło porasta w sezonie łąki, pola, a także ogrody. Można dostać je w przystępnej cenie w niemal każdej aptece lub sklepie zielarskim. Warto zawiesić na nim oko.
- Skrzyp polny
Ten chwast nie tylko wykazuje upiększające działanie. Wspomaga skutecznie układ immunologiczny, pobudza apetyt, a także posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Warto dodawać go do mieszanek ziołowych.
Jakie wartościowe składniki posiada skrzyp polny? Zawiera on w sobie takie cenne składniki jak: fitosterole, flawonoidy, kwasy organiczne, sole potasu, karotenoidy, witaminę C i garbniki.
Zioła wzmacniające odporność – podsumowanie
Gorąca ziołowa herbata jest niezastąpionym dodatkiem wzmacniającym odporność. Warto stosować napary ziołowe już od pierwszych przymrozków, aby uodpornić organizm na cięższe warunki atmosferyczne.
Wybierając lipę, korę wierzby, ziele krwawnika lub skrzyp zyskujesz solidne wspomożenie organizmu w walce z choróbskiem. Te naturalne wojowniki pozwolą Ci przetrwać zimę bez uszczerbku na zdrowiu (oczywiście warto połączyć je ze zdrową dietą).
A jakie Ty uwielbiasz pić zioła w okresie jesienno-zimowym? Podziel się w komentarzu swoimi ulubionymi naturalnymi sposobami na wzmocnienie odporności.