Zakwas buraczany na diecie dr Dąbrowskiej, to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu oraz witaminy C. Zaleca się picie go podczas całego postu. Ma on właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające ogólną odporność organizmy, zapobiega też anemii.
Składniki
3 średniej wielkości buraki
2 ząbki czosnku
sól kamienna do przetworów (niejodowana) – 1 płaska łyżka na 1 litr wody
przegotowana letnia woda
dodatkowo: 2 litrowy słój
Sposób Przygotowania
- Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do słoja (można też użyć kamiennego naczynia), dodajemy czosnek i zalewamy całość przegotowaną, letnią wodą wymieszaną z solą.
- Tak przygotowany słój z burakami odkładamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Uwaga! Składniki nie mogą pływać. Należy je obciążyć np. szklanym naczyniem, tak by wszystkie były w wodzie.
- Po tym czasie nasz sok przechowujemy już w lodówce. Buraki można wykorzystać do innych dań.
Rada: Do buraków w słoju dodać kawałek razowego chleba lub niewielką ilość soku z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych. Przyspieszy, to proces kiszenia.