Zakwas buraczany na diecie dr Dąbrowskiej

Zakwas buraczany na diecie dr Dąbrowskiej, to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu oraz witaminy C. Zaleca się picie go podczas całego postu. Ma on właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające ogólną odporność organizmy, zapobiega też anemii.

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól kamienna do przetworów (niejodowana) – 1 płaska łyżka na 1 litr wody

  • przegotowana letnia woda

  • dodatkowo: 2 litrowy słój

Sposób Przygotowania

  • Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do słoja (można też użyć kamiennego naczynia), dodajemy czosnek i zalewamy całość przegotowaną, letnią wodą wymieszaną z solą.
  • Tak przygotowany słój z burakami odkładamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Uwaga! Składniki nie mogą pływać. Należy je obciążyć np. szklanym naczyniem, tak by wszystkie były w wodzie.
  • Po tym czasie nasz sok przechowujemy już w lodówce. Buraki można wykorzystać do innych dań.

Rada: Do buraków w słoju dodać kawałek razowego chleba lub niewielką ilość soku z kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych. Przyspieszy, to proces kiszenia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *