Zapiekanka z kaszy gryczanej i boczniakami

Jak to się mówi – w życiu musi być równowaga. Mimo, że temperatura za oknem coraz bardziej spada, w kuchni wręcz atmosfera powinna wrzeć.

Na punkcie zapiekanki z kaszy gryczanej nie jedna osoba już oszalała, w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Na diecie bez laktozy, z oczywistych względów, unika się żółtego sera. Jednak zaraz przekonasz się, że nawet bez niego, zapiekanka może smakować rewelacyjnie.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 1 1/2 szklanki wody

  • 1 żółta cebula

  • 280g kapusty kiszonej

  • 300g boczniaków

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz ziołowy

  • 1 łyżka klarowanego masła

  • majeranek

Sposób Przygotowania

  • Ugotować kasze gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
  • Cebulę zeszklić na oliwie i dodać kapustę kiszoną, majeranek i pieprz. Poddusić 10 minut.
  • Boczniaka umyć i pokroić w paski, a następnie podsmażyć na sklarowanym maśle.
  • W naczyniu żaroodpornym przekładać warstwami kaszę, kapustę i boczniaki. Zapiekać 30 minut. Możesz podawać razem z sosem pomidorowym.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *