Jak to się mówi – w życiu musi być równowaga. Mimo, że temperatura za oknem coraz bardziej spada, w kuchni wręcz atmosfera powinna wrzeć.
Na punkcie zapiekanki z kaszy gryczanej nie jedna osoba już oszalała, w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Na diecie bez laktozy, z oczywistych względów, unika się żółtego sera. Jednak zaraz przekonasz się, że nawet bez niego, zapiekanka może smakować rewelacyjnie.
Składniki
1 szklanka kaszy gryczanej
1 1/2 szklanki wody
1 żółta cebula
280g kapusty kiszonej
300g boczniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz ziołowy
1 łyżka klarowanego masła
majeranek
Sposób Przygotowania
- Ugotować kasze gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę zeszklić na oliwie i dodać kapustę kiszoną, majeranek i pieprz. Poddusić 10 minut.
- Boczniaka umyć i pokroić w paski, a następnie podsmażyć na sklarowanym maśle.
- W naczyniu żaroodpornym przekładać warstwami kaszę, kapustę i boczniaki. Zapiekać 30 minut. Możesz podawać razem z sosem pomidorowym.
Smacznego!