Głównym składnikiem chałwy są ziarna sezamu. Sezam od starożytnych czasów ceniony był za swoje właściwości. Babilończycy upatrywali w nim magiczne moce, a Hindusi dostrzegli liczne prozdrowotne własności.
Przyrządzona ze zdrowych produktów chałwa wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie. Sezam zawiera liczne antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Jest również bogaty w witaminę A, B i E, a także zawiera witaminy m. in. magnez, potas i mangan.
Składniki
3 szklanki prażonego sezamu (O)
90ml nierafinowanego oleju kokosowego (O)
4 białka (Z)
1/2 szklanki cukru kokosowego (Z)
szczypta kardamonu (M)
szczypta soli himalajskiej (W)
1 garść suszonej żurawiny (D)
1 garść orzechów włoskich (O)
1 garść rodzynek (Z)
1 garść suszonych daktyli (Z)
Sposób Przygotowania
- Wsypać sezam do żaroodpornego naczynia z przykrywką, prażyć pod przykryciem w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200ºC, przesypać sezam do wysokiego naczynia, dodać olej kokosowy, zmiksować blenderem na gładką masę.
- Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, kardamon i sól, wymieszać ze zmiksowanym sezamem, dodać żurawiny, pokruszone orzechy, rodzynki, daktyle.
- Wymieszać, wyłożyć masę do foremki wyłożonej pergaminem, piec około godziny w temperaturze 160ºC.
Skusisz się? Daj znać w komentarzu!