Zdrowa chałwa z bakaliami

Głównym składnikiem chałwy są ziarna sezamu. Sezam od starożytnych czasów ceniony był za swoje właściwości. Babilończycy upatrywali w nim magiczne moce, a Hindusi dostrzegli liczne prozdrowotne własności.

Przyrządzona ze zdrowych produktów chałwa wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie. Sezam zawiera liczne antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Jest również bogaty w witaminę A, B i E, a także zawiera witaminy m. in. magnez, potas i mangan.

Składniki

  • 3 szklanki prażonego sezamu (O)

  • 90ml nierafinowanego oleju kokosowego (O)

  • 4 białka (Z)

  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (Z)

  • szczypta kardamonu (M)

  • szczypta soli himalajskiej (W)

  • 1 garść suszonej żurawiny (D)

  • 1 garść orzechów włoskich (O)

  • 1 garść rodzynek (Z)

  • 1 garść suszonych daktyli (Z)

Sposób Przygotowania

  • Wsypać sezam do żaroodpornego naczynia z przykrywką, prażyć pod przykryciem w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200ºC, przesypać sezam do wysokiego naczynia, dodać olej kokosowy, zmiksować blenderem na gładką masę.
  • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, kardamon i sól, wymieszać ze zmiksowanym sezamem, dodać żurawiny, pokruszone orzechy, rodzynki, daktyle.
  • Wymieszać, wyłożyć masę do foremki wyłożonej pergaminem, piec około godziny w temperaturze 160ºC.

Skusisz się? Daj znać w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *