Świąteczny przepis na czekoladową komosę ryżową

W ten piękny dzień, kiedy za oknem (oby!) prószy śnieg, można sobie pozwolić na prawdziwe doznania smakowe. W szczególności, jeśli gorzka czekolada odgrywa główną rolę.

Quinoa, czyli komosa ryżowa jest na tyle wszechstronnym zbożem, że można z niej wyczarować niemal wszystko. Oprócz bałwana Olafa. Choć sam pewnie zmięknąłby na jej widok.

Aby poczuć bardziej ten wyjątkowy czas w ciągu roku, dodaj do miski trochę przypraw korzennych. Jedną z popularnych przypraw jest cynamon, który nie tylko wyraziście pachnie i podkręca smak potrawy. Ma również wiele właściwości prozdrowotnych m. in. działa przeciwzapalnie.

Składniki

  • 1 szklanka suchej komosy ryżowej

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 1 szklanka mleka kokosowego (w puszce)

  • 2 łyżki karobu

  • 2-3 łyżki syropu klonowego

  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • 4 kostki wegańskiej gorzkiej czekolady

  • szczypta soli himalajskiej

  • banan

  • mrożone maliny

  • 1/2 łyżki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Sposób Przygotowania

  • Używając sitka, dokładnie wypłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą.
  • Podgrzej na średnim ogniu mały rondelek. Następnie dodaj opłukaną, odsączoną quinoa i podgrzewaj przez około 3 minuty. Do momentu aż wyparuje cała woda z komosy.
  • Dodaj mleko owsiane, kokosowe i odrobinę soli. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia komosę ryżową, po czym nastaw palnik na mały ogień i gotuj przez około 20-25 minut. Nie zakrywaj rondelka. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli komosa przestanie się gotować, zwiększ ogień na średni.
  • Kiedy quinoa zmięknie, zdejmij ją z ognia i dodaj karob, syrop klonowy, cynamon, kardamon i wanilię. Wymieszaj. Wypróbuj i dopraw według własnych upodobań.
  • Jeśli wolisz bardziej luźną konsystencję, dodaj więcej mleka roślinnego. Natomiast jeśli chcesz bardziej czekoladową komosę, zwiększ ilość karobu, syropu klonowego i gorzkiej czekolady.
  • Podawaj komosę ryżową z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje razem z bananem, topiącymi się malinami i gorzką czekoladą.

Wesołych Świąt!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *