W ten piękny dzień, kiedy za oknem (oby!) prószy śnieg, można sobie pozwolić na prawdziwe doznania smakowe. W szczególności, jeśli gorzka czekolada odgrywa główną rolę.
Quinoa, czyli komosa ryżowa jest na tyle wszechstronnym zbożem, że można z niej wyczarować niemal wszystko. Oprócz bałwana Olafa. Choć sam pewnie zmięknąłby na jej widok.
Aby poczuć bardziej ten wyjątkowy czas w ciągu roku, dodaj do miski trochę przypraw korzennych. Jedną z popularnych przypraw jest cynamon, który nie tylko wyraziście pachnie i podkręca smak potrawy. Ma również wiele właściwości prozdrowotnych m. in. działa przeciwzapalnie.
Składniki
1 szklanka suchej komosy ryżowej
1 szklanka mleka owsianego
1 szklanka mleka kokosowego (w puszce)
2 łyżki karobu
2-3 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
4 kostki wegańskiej gorzkiej czekolady
szczypta soli himalajskiej
banan
mrożone maliny
1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Sposób Przygotowania
- Używając sitka, dokładnie wypłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą.
- Podgrzej na średnim ogniu mały rondelek. Następnie dodaj opłukaną, odsączoną quinoa i podgrzewaj przez około 3 minuty. Do momentu aż wyparuje cała woda z komosy.
- Dodaj mleko owsiane, kokosowe i odrobinę soli. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia komosę ryżową, po czym nastaw palnik na mały ogień i gotuj przez około 20-25 minut. Nie zakrywaj rondelka. Mieszaj co jakiś czas. Jeśli komosa przestanie się gotować, zwiększ ogień na średni.
- Kiedy quinoa zmięknie, zdejmij ją z ognia i dodaj karob, syrop klonowy, cynamon, kardamon i wanilię. Wymieszaj. Wypróbuj i dopraw według własnych upodobań.
- Jeśli wolisz bardziej luźną konsystencję, dodaj więcej mleka roślinnego. Natomiast jeśli chcesz bardziej czekoladową komosę, zwiększ ilość karobu, syropu klonowego i gorzkiej czekolady.
- Podawaj komosę ryżową z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje razem z bananem, topiącymi się malinami i gorzką czekoladą.
Wesołych Świąt!