Zdrowa szarlotka

Na sam zapach świeżo upieczonej szarlotki cieknie Ci ślinka? To bardzo dobrze trafiłaś, ponieważ dzisiaj poznasz niezawodny przepis na bezglutenową tartę jabłkową.

Dlaczego warto jeść jabłka? Zawierają sporo właściwości odżywczych m. in. witaminę C, E i K, a także wapń, magnez i fosfor. Chronią przed rakiem jelita grubego i zawałem. Wspierają pracę mózgu i oczyszczają organizm z toksyn.

Składniki

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki ryżowej

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej

  • 150g masła ghee

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 4 łyżki pasty daktylowej lub syropu z daktyli

  • Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek

  • 3 łyżki syropu z daktyli

  • 4 łyżki wody

  • garść rodzynek

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób Przygotowania

  • Z podanych składników krótko zgniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum 1 ½ godziny. 
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę – nie musi być bardzo drobna. Przekładamy do garnka, dolewamy wodę i dusimy do momentu, aż jabłka lekko zmiękną.
  • Pod koniec dodajemy pastę z daktyli oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część ponownie umieszczamy w zamrażalniku. Dwie części kroimy na plasterki grubości palca, układamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub w okrągłym naczyniu żaroodpornym.
  • Ciasto możemy też „wywinąć” na boki naczynia do wysokości ok. 1-2 cm. Lekko ugniatamy, a widelcem robimy dziurki w kilku miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C ok. 15 minut lub do momentu lekkiego przyrumienienia się ciasta. 
  • Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. 
  • Ostatnią część ciasta z zamrażalnika ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch szarlotki. Zapiekamy jeszcze ok. 8-10 minut, do przyrumienienia się góry. Wyjmujemy do wystudzenia.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *