Zdrowa, wegańska nutella

Przysmak dziecińska, którym do dziś zajadają się niektóre maluchy. Jednak trzeba pamiętać, że standardowa nutella zawiera mnóstwo niezdrowych dla organizmu substancji, które mogą uzależniać i wywoływać różne alergie. Mimo, że trudno w to uwierzyć, ale da się odwzorować smak kultowego kremu czekoladowego w zdrowej wersji.

Orzechy laskowe są źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawierają także cynk, potas, wapń i fosfor. Dlatego nutelli w zdrowej odsłonie można sobie skubnąć o łyżkę więcej bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia!

Ingredients

  • 150 g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 2,5 czubate łyżki kakao
  • 7-10 łyżek mleka sojowego
  • szczypta soli himalajskiej

Directions

  1. Orzechy wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmuję i przekładam do czystej kuchennej ściereczki, zawijam i trę zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie, tym słodszy i smaczniejszy będzie krem, skórki dodają mu gorzkiego smaku.
  2. Wyłuskane orzechy umieszczam w naczyniu blendera i blenduję je na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko miksuję na najwyższych obrotach blendera.
  3. Przekładam do czystego słoika i przechowuję w lodówce, trudno mi powiedzieć, ile dokładnie może tam stać, bo u mnie zawsze po tygodniu znika.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *