Zdrowa zupa rybna z łososiem

Poznaj nowe oblicze łososia.

Zupa rybna nie jest dość popularną potrawą, dlatego warto przyrządzić ją od czasu do czasu i zaskoczyć wytrawnym smakiem swoich domowników.

Dlaczego warto jeść łososia na diecie niskocholesterolowej? Jest pełnowartościowym źródłem białka, gdyż w 100 g ryby znajduje się około 20 g białka. Co więcej, łosoś zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3, które zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.

Składniki

  • 140 g łososia

  • wypatroszony pstrąg w całości

  • 2 cebule

  • 1 średnia marchew

  • 1 korzeń pietruszki

  • 3 pomidory

  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1/2 pora

  • 120 g ziemniaków

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki masła klarowanego

  • pęczek koperku

  • szczypta soli morskiej

  • 1 mały burak

Sposób Przygotowania

  • Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Na maśle klarowanym przesmaż marchew, pietruszkę, pokrojony w paski por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i obrane cebule przekrojone na ćwiartki.
  • Po zrumienieniu się warzyw, przełóż je do garnka.
  • Pstrąga przetnij na pół i przełóż do garnka. Zalej wszystko zimną woda na 2cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Dodaj szczyptę soli. Gotuj wywar przez ok. 30 minut na bardzo małym ogniu aby pstrąg nie rozpadł się.
  • Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i buraka i gotuj aż staną się miękkie ale jeszcze będą zwarte.
  • Do zupy przełóż przygotowany przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone grubą kostkę (pozbawione pestek) i posiekany koperek. Z zupy wyjmij pstrąga i oddziel mięso od skóry i ości. Zagotuj ponownie zupę.
  • Przelej zupę do talerza, a na wierzch połóż oddzielone mięso z pstrąga.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *