Poznaj nowe oblicze łososia.
Zupa rybna nie jest dość popularną potrawą, dlatego warto przyrządzić ją od czasu do czasu i zaskoczyć wytrawnym smakiem swoich domowników.
Dlaczego warto jeść łososia na diecie niskocholesterolowej? Jest pełnowartościowym źródłem białka, gdyż w 100 g ryby znajduje się około 20 g białka. Co więcej, łosoś zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3, które zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.
Składniki
140 g łososia
wypatroszony pstrąg w całości
2 cebule
1 średnia marchew
1 korzeń pietruszki
3 pomidory
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 pora
120 g ziemniaków
4 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki masła klarowanego
pęczek koperku
szczypta soli morskiej
1 mały burak
Sposób Przygotowania
- Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Na maśle klarowanym przesmaż marchew, pietruszkę, pokrojony w paski por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i obrane cebule przekrojone na ćwiartki.
- Po zrumienieniu się warzyw, przełóż je do garnka.
- Pstrąga przetnij na pół i przełóż do garnka. Zalej wszystko zimną woda na 2cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Dodaj szczyptę soli. Gotuj wywar przez ok. 30 minut na bardzo małym ogniu aby pstrąg nie rozpadł się.
- Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i buraka i gotuj aż staną się miękkie ale jeszcze będą zwarte.
- Do zupy przełóż przygotowany przecier pomidorowy, świeże pomidory pokrojone grubą kostkę (pozbawione pestek) i posiekany koperek. Z zupy wyjmij pstrąga i oddziel mięso od skóry i ości. Zagotuj ponownie zupę.
- Przelej zupę do talerza, a na wierzch połóż oddzielone mięso z pstrąga.
Smacznego!