Jeśli czekolada nie jest Ci obca i mogłabyś dodawać ją do śniadania, obiadu i kolacji, ale te kalorie… Musisz poznać przepis na tego murzynka!
Większość czekolad w sklepach nie nadaje się do jedzenia. Na pierwszym miejscu w składzie widnieje cukier, a później jest już tylko gorzej.
Jednak to nie znaczy, że musisz rezygnować z tego, nie oszukujmy się, wybornego przysmaku. Jeśli nadeszła Cię ochota na coś mocno czekoladowego, koniecznie upiecz zdrowego murzynka.
Z pewnością to danie zaspokoi Twój apetyt na słodkości, a jednocześnie dostarczy organizmowi sporą dawkę potasu.
Składniki
2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka karobu
4 łyżki ksylitolu
3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
1 szklanka dżemu jagodowego
1 szklanka mleka owsianego
3 jajka
- SKŁADNIKI NA POLEWĘ
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu
wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób Przygotowania
- W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz obie mieszanki, ale zrób to bardzo szybko. Zbyt długie i dokładne mieszanie spowoduje, że będzie z ciasta zakalec.
- Blachę (24×28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej nań ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 35-40 minut.
- Po upieczeniu ciasta przygotuj polewę: rozpuść tłuszcz kokosowy i wymieszaj z kakao i ksylitolem. Posyp ciasto wiórkami kokosowymi.
Smacznego!