Zdrowe ciasto czekoladowe murzynek

Jeśli czekolada nie jest Ci obca i mogłabyś dodawać ją do śniadania, obiadu i kolacji, ale te kalorie… Musisz poznać przepis na tego murzynka!

Większość czekolad w sklepach nie nadaje się do jedzenia. Na pierwszym miejscu w składzie widnieje cukier, a później jest już tylko gorzej.

Jednak to nie znaczy, że musisz rezygnować z tego, nie oszukujmy się, wybornego przysmaku. Jeśli nadeszła Cię ochota na coś mocno czekoladowego, koniecznie upiecz zdrowego murzynka.

Z pewnością to danie zaspokoi Twój apetyt na słodkości, a jednocześnie dostarczy organizmowi sporą dawkę potasu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki gryczanej

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 3 łyżeczki kakao

  • 1 łyżeczka karobu

  • 4 łyżki ksylitolu

  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

  • 1 szklanka dżemu jagodowego

  • 1 szklanka mleka owsianego

  • 3 jajka

  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 1 łyżka ksylitolu

  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób Przygotowania

  • W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz obie mieszanki, ale zrób to bardzo szybko. Zbyt długie i dokładne mieszanie spowoduje, że będzie z ciasta zakalec.
  • Blachę (24×28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej nań ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 35-40 minut.
  • Po upieczeniu ciasta przygotuj polewę: rozpuść tłuszcz kokosowy i wymieszaj z kakao i ksylitolem. Posyp ciasto wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *