Zdrowe frytki z dyni piżmowej

Nie tylko z ziemniaka można wyczarować frytki. Jednak są one na poście dr Dąbrowskiej zabronione. Jak uratować się z tej opresji? Zamiast ziemniaka użyj dyni piżmowej.

Frytki z dyni piżmowej są lekkie, miękkie i aromatyczne. Co więcej, do ich przyrządzenia nie używa się ani grama tłuszczu. Toteż frytki z piekarnika są o wiele mniej kaloryczne.

Warto wybrać właśnie ten rodzaj dyni, ponieważ zawiera ona znacznie mniej wody niż inne odmiany. Oczywiście do wykonanie tych nieziemskich frytków nie może obyć się bez sporej ilości przypraw.

Składniki

  • 1 dynia piżmowa

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól morska

  • pieprz

  • cząber

  • słodka papryczka

  • kurkuma

  • rozmaryn

  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Sposób Przygotowania

  • Dynię podziel na ćwiartki i obierz ze skórki. Następnie pokrój ją na kształt frytek.
  • W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni C.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie przyprawy, oprócz rozmaryny, wysyp na blachę i wymieszaj. Następnie obtocz w nich frytki. Nie mogą one nachodzić na siebie. Po wierzchu posyp je rozmarynem.
  • Dynię piecz w piekarniku przez około 40 minut. Do momentu, aż będą mięciutkie. Na sam koniec podnieś temperaturę do 210 stopni C i ustaw funkcję górnej grzałki. Gdy tylko frytki się delikatnie przyrumienią, wyjmij je z piekarnika.
  • Jeszcze ciepłe frytki posyp obficie natką pietruszki i koperkiem.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *