Zdrowy deser – kasza jaglana z gruszkami

Kasza jaglana pachnie jesiennymi deserami. Z dodatkiem gruszki tworzy nieskazitelny duet – nie oprzesz mu się!

Kasza jaglana zawiera wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę E, lecytyny, a także krzem wpływający korzystnie na zdrowie paznokci i włosów. Co więcej, kasza jaglana jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

Delikatna kasza jaglana w połączeniu z dojrzałą gruszką zaspokoi ochotę na słodkie. Możesz przygotować jej więcej i zabrać ze sobą, gdziekolwiek idziesz. Kaszę jaglaną z gruszkami możesz jeść nie tylko na deser, ale również sprawdzi się świetnie na drugie śniadanie.

Składniki na 2 porcje

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

  • 1 szklanka mleka kokosowego

  • 2 dojrzałe gruszki

  • ksylitol lub syrop z daktyli do smaku

  • trochę ekstraktu waniliowego

  • pół łyżeczki cynamonu

  • pół łyżeczki karobu

  • szczypta soli morskiej

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób Przygotowania

  • Kaszę ugotuj w mleku, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  • Ugotowaną kaszę zmiksuj w blenderze razem z gruszkami, cynamonem, karobem, słodzikiem, ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym i odrobiną soli. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty – dodaj więcej gruszki lub mleka kokosowego.
  • Zajadaj z ulubionymi owocami, granolą lub nasionami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published.