Kasza jaglana pachnie jesiennymi deserami. Z dodatkiem gruszki tworzy nieskazitelny duet – nie oprzesz mu się!
Kasza jaglana zawiera wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę E, lecytyny, a także krzem wpływający korzystnie na zdrowie paznokci i włosów. Co więcej, kasza jaglana jest zasadotwórcza i lekkostrawna.
Delikatna kasza jaglana w połączeniu z dojrzałą gruszką zaspokoi ochotę na słodkie. Możesz przygotować jej więcej i zabrać ze sobą, gdziekolwiek idziesz. Kaszę jaglaną z gruszkami możesz jeść nie tylko na deser, ale również sprawdzi się świetnie na drugie śniadanie.
Składniki na 2 porcje
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
2 dojrzałe gruszki
ksylitol lub syrop z daktyli do smaku
trochę ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki karobu
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób Przygotowania
- Kaszę ugotuj w mleku, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn.
- Ugotowaną kaszę zmiksuj w blenderze razem z gruszkami, cynamonem, karobem, słodzikiem, ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym i odrobiną soli. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty – dodaj więcej gruszki lub mleka kokosowego.
- Zajadaj z ulubionymi owocami, granolą lub nasionami.
Smacznego!