Zdrowy mus czekoladowy z jagodami

Jakie pierwsze skojarzenia przychodzi Ci do głowy, kiedy słyszysz słowo czekolada? Być może nie wyobrażasz sobie życia bez tej brązowej kostki. Jednak często czekolada stanowi jedynie dodatek do deseru. A gdyby tak przygotować danie, które wcale nie tuczy (jedzone oczywiście w rozsądnych ilościach), jest mocno czekoladowe i szybkie w przygotowaniu?

Ziarna kakaowca zostały docenione już przez Azteków i Majów setki lat temu. Jednak ich niepowtarzalny smak cieszy podniebienia również współczesnych ludzi. Co jeszcze wpływa na to, że warto jeść kakao oprócz pozytywnych doznań smakowych? Badania potwierdzają, że surowe kakao ma większą ilość antyoksydantów niż czarne jagody, czerwone wino i zielona herbata.

Ingredients

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
  • 100 g gorzkiej czekolady lub kakao
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 50 g jagód leśnych

Directions

  1. Wylej mleko na rondel i dodaj czekoladę, startą albo bardzo drobno posiekaną. Lekko podgrzewaj mleko aż czekolada się roztopi, ale uważaj żeby mleko się nie zagotowało.
  2. Jak czekolada i mleko się dobrze wymieszają, dodaj miód i ekstrakt z wanilii, a następnie dobrze wymieszaj.
  3. Umieść jogurt grecki w dużej misce, a następnie wlej do tej miski uprzednio przygotowaną mieszankę. Wymieszaj wszystko razem, przed rozlaniem do misek, pucharów lub szklanek.
  4. Ochładzaj w lodówce przez 2 godziny. Możesz podawać ze świeżymi jagodami. Mus czekoladowy będzie zdatny do spożycia przez 2 dni.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *