Zielona sałatka z groszkiem i rukolą

Nic tak nie urozmaica dania jak odpowiednio dobrana sałatka. Zielona sałatka z groszkiem i rukolą dostarczy nie tylko niezapomnianych wrażeń smakowych, ale również zawiera wartościowe roślinne białko i mnóstwo antyoksydantów.

Dlaczego warto jeść groszek? Jest bogaty w witaminy A, z grupy B, C, E i K, a także zawiera magnez, żelazo i fosfor. Co więcej, zielony groszek wykazuje korzystne działanie na układ krwionośny, poprawia wzrok i chroni przed wystąpieniem anemii.

Składniki

  • 1 łyżka majonezu (Z)

  • 1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (Z)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (Z)

  • 1 słodka czerwona papryka (Z)

  • 1/2 szklanki ugotowanej lub konserwowej kukurydzy (Z)

  • 1/2 pęczka szczypiorku (M)

  • 1 gałązka rozmarynu (M)

  • 1 spora garść rukoli (M)

  • 3 rzodkiewki (M)

  • sól himalajska (W)

  • 2 listki mięty (D)

  • 1 mała sałata (O)

Sposób Przygotowania

  • Wymieszać majonez z oliwą. Dodać ugotowany zielony groszek
    i kukurydzę, pokrojoną paprykę, posiekany rozmaryn i szczypiorek,
    rukolę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, sól, melisę, sałatę.
  • Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *