Nic tak nie urozmaica dania jak odpowiednio dobrana sałatka. Zielona sałatka z groszkiem i rukolą dostarczy nie tylko niezapomnianych wrażeń smakowych, ale również zawiera wartościowe roślinne białko i mnóstwo antyoksydantów.
Dlaczego warto jeść groszek? Jest bogaty w witaminy A, z grupy B, C, E i K, a także zawiera magnez, żelazo i fosfor. Co więcej, zielony groszek wykazuje korzystne działanie na układ krwionośny, poprawia wzrok i chroni przed wystąpieniem anemii.
Składniki
1 łyżka majonezu (Z)
1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (Z)
1 łyżka oliwy z oliwek (Z)
1 słodka czerwona papryka (Z)
1/2 szklanki ugotowanej lub konserwowej kukurydzy (Z)
1/2 pęczka szczypiorku (M)
1 gałązka rozmarynu (M)
1 spora garść rukoli (M)
3 rzodkiewki (M)
sól himalajska (W)
2 listki mięty (D)
1 mała sałata (O)
Sposób Przygotowania
- Wymieszać majonez z oliwą. Dodać ugotowany zielony groszek
i kukurydzę, pokrojoną paprykę, posiekany rozmaryn i szczypiorek,
rukolę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, sól, melisę, sałatę. - Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Smacznego!