Ziemniaczane placki bez dodatku jajek, to wspaniały pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Do przygotowania takich placków potrzebujecie tak naprawdę jedynie ziemniaków, cebuli, soli i oleju. Placki możecie podać same lub w towarzystwie śmietany sojowej. Warto je też posypać posiekanym szczypiorkiem lub posiekanym porem.
Składniki
1 kg ziemniaków
1 duża cebula biała lub czerwona
1 ząbek czosnku
sól do smaku
olej do smażenia
do podania: śmietana sojowa, szczypiorek, posiekany por
Sposób Przygotowania
- Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie trzemy je na tarce na małych oczkach.
- Trzemy również cebulę.
- Do składników dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jeśli nie lubicie czosnku możecie pominąć ten dodatek.
- Całość solimy i dokładnie mieszamy. Miskę ze składnikami odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy powstały nadmiar wody.
- Rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto, formujemy placki i smażymy około 3-4 minuty z obu stron na złoto.
- Usmażone placki ziemniaczane odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Placki można podać same lub w towarzystwie śmietany sojowej, szczypiorku lub posiekanego pora.