Ziemniaczane placki bez jajek

Ziemniaczane placki bez dodatku jajek, to wspaniały pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Do przygotowania takich placków potrzebujecie tak naprawdę jedynie ziemniaków, cebuli, soli i oleju. Placki możecie podać same lub w towarzystwie śmietany sojowej. Warto je też posypać posiekanym szczypiorkiem lub posiekanym porem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula biała lub czerwona

  • 1 ząbek czosnku

  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • do podania: śmietana sojowa, szczypiorek, posiekany por

Sposób Przygotowania

  • Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie trzemy je na tarce na małych oczkach.
  • Trzemy również cebulę.
  • Do składników dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jeśli nie lubicie czosnku możecie pominąć ten dodatek.
  • Całość solimy i dokładnie mieszamy. Miskę ze składnikami odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy powstały nadmiar wody.
  • Rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto, formujemy placki i smażymy około 3-4 minuty z obu stron na złoto.
  • Usmażone placki ziemniaczane odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Placki można podać same lub w towarzystwie śmietany sojowej, szczypiorku lub posiekanego pora.

Leave a Comment

Your email address will not be published.