Zupa brokułowa na poście dr Dąbrowskiej, to pyszna zielona, pożywna propozycja na szybki obiad. Zupa jest nie tylko lekkostrawna i wegańska, ale jest też doskonałym źródłem błonnika, żelaza i wapnia.
Składniki
1 pęczek zielone pietruszki
1 biała pietruszka
1 plaster korzenia selera
1 średniej wielkości brokuł
1 pęczek kolendry
1 mniejsza garść szpinaku
pieprz i sól do smaku
1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
opcjonalnie niewielka ilość pora
1 litr wody
Sposób Przygotowania
- Do garnka z wodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Dodajemy też obrany korzeń pietruszki i plasterek selera.
- Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze 25 minut, aby powstał bulion.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zupy (brokuła należy posiekać). Gotujemy całość jeszcze 5 minut. Opcjonalnie na tym etapie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.
- Zupę doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
- Miksujemy składniki na gładki krem. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy zupę do smaku.