Zupa brokułowa na poście dr Dąbrowskiej

Zupa brokułowa na poście dr Dąbrowskiej, to pyszna zielona, pożywna propozycja na szybki obiad. Zupa jest nie tylko lekkostrawna i wegańska, ale jest też doskonałym źródłem błonnika, żelaza i wapnia.

Składniki

  • 1 pęczek zielone pietruszki

  • 1 biała pietruszka

  • 1 plaster korzenia selera

  • 1 średniej wielkości brokuł

  • 1 pęczek kolendry

  • 1 mniejsza garść szpinaku

  • pieprz i sól do smaku

  • 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • opcjonalnie niewielka ilość pora

  • 1 litr wody

Sposób Przygotowania

  • Do garnka z wodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Dodajemy też obrany korzeń pietruszki i plasterek selera.
  • Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze 25 minut, aby powstał bulion.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zupy (brokuła należy posiekać). Gotujemy całość jeszcze 5 minut. Opcjonalnie na tym etapie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Zupę doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
  • Miksujemy składniki na gładki krem. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy zupę do smaku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *