Zupa cebulowa z podgrzybkami jest lekkostrawna, a także skutecznie wpływa na obniżenie cholesterolu.
Podgrzybki do niedawna były uważane za bezwartościowe i dodawano ich do potraw jedynie ze względów smakowych. Jednak ostatnie badania wykazują zupełnie coś innego.
Podbrzybki zawierają sporo błonnika i beta-glukanów, które efektywnie obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi.
Składniki
900 g żółtej cebuli
260 g podgrzybków suszonych
1 korzeń selera
1 łyżka sosu sojowego
sól himalajska
pęczek świeżego koperku
Sposób Przygotowania
- Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie przemieszaj grzyby i zostaw na kilkanaście minut aby ewentualne zanieczyszczenia opadły na dno miski.
- Cebulę obierz, zachowując skorupki. Następnie cebulę pokrój na 8 części w dowolny sposób. Skorupki z cebuli opłucz pod zimną wodą, usuwając zanieczyszczenia. Cebulę oraz skorupki przełóż do garnka wraz z obranym i pokrojonym na małe cząstki korzeniem selera. Zalej wszystko zimną wodą na 2 cm ponad powierzchnię warzyw, dodaj szczyptę soli. Gotuj wszystko na małym ogniu aż warzywa zmiękną i zupa nabierze cebulowego aromatu.
- Kiedy wywar jest gotowy, przecedź zupę przez gęste sito. Wywar przelej ponownie do garnka, dodaj grzyby oraz zachowany płyn z grzybów – wlewaj małym strumieniem aby nie przedostały się zanieczyszczenia z dna miski. Wlej do garnka łyżkę sosu sojowego i zagotuj zupę.
- Dopraw na koniec ewentualnie solą himalajską i pieprzem. Zupę serwuj z drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!