Zupa dla prawdziwych kowboi

Zupa kowbojska ma swoje korzenie w Meksyku. Przygotowywana jest na bazie fasoli. W zależności od regionu, sposób jej przygotowania nieco się różni. W niektórych miejscach spożywa się ją z dodatkiem mięsa, natomiast w innych wzbogacana jest sporą ilością przypraw.

Dlaczego warto spożywać fasolę? Wszystkie gatunki fasoli zawierają wapń, fosfor i potas. Co więcej, fasola zawiera rozpuszczalny błonnik, który sprawnie redukuje w organizmie nadmiar cholesterolu.

Ingredients

  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5  papryczki jalapeño lub inne (bez pestek)
  • olej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta cynamonu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 -2 łyżki sosu sojowego
  • 1 – 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól himalajska
  • garść kolendry

Directions

  1. Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence, tak jak do rosołu. Następnie odłożyć na bok do przestudzenia.
  2. W międzyczasie czosnek oraz jalapeño posiekać, a fasolę odcedzić. Przestudzone cebule drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty.
  3. Do podsmażonej cebuli dodać czosnek oraz jalapeno, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty.
  4. Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać ocet, dużą garść kolendry i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą oraz ewentualnie większą ilością octu. Zupę podawać gorącą ze świeżą kolendrą na wierzchu.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *