Zupa grzybowa z szczypiorkiem

Zupa grzybowa to idealna propozycja na pierwsze danie obiadowe. Jednak często jej przygotowanie nie jest wcale takie proste, jakby mogło się wydawać. Poznaj sekretny przepis, z którym wyjdzie Ci przepyszna zupa grzybowa.

Dlaczego warto jeść zupę grzybową? Grzyby, a konkretnie pieczarki, zawierają sporo białka. Stanowią wartościowe źródło potasu, selenu oraz miedzi. Są bogate w witaminę A, E oraz jod i błonnik. Nie sposób o nich zapomnieć planując dietę niskocholesterolową.

Składniki

  • 100 g suszonych grzybów

  • 1 mała marchewka

  • 3 małe liście kapusty włoskiej

  • 1 mały korzeń pietruszki

  • 1 litr wody

  • 4 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 4 ziarenka pieprzu

  • odrobina soli himalajskiej

  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

  • odrobina oregano

  • odrobina papryczki słodkiej

Jakiego składnika nie może zabraknąć w Twojej zupie grzybowej? Daj znać w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *