Zupa grzybowa to idealna propozycja na pierwsze danie obiadowe. Jednak często jej przygotowanie nie jest wcale takie proste, jakby mogło się wydawać. Poznaj sekretny przepis, z którym wyjdzie Ci przepyszna zupa grzybowa.
Dlaczego warto jeść zupę grzybową? Grzyby, a konkretnie pieczarki, zawierają sporo białka. Stanowią wartościowe źródło potasu, selenu oraz miedzi. Są bogate w witaminę A, E oraz jod i błonnik. Nie sposób o nich zapomnieć planując dietę niskocholesterolową.
Składniki
100 g suszonych grzybów
1 mała marchewka
3 małe liście kapusty włoskiej
1 mały korzeń pietruszki
1 litr wody
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
odrobina soli himalajskiej
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
odrobina oregano
odrobina papryczki słodkiej
Jakiego składnika nie może zabraknąć w Twojej zupie grzybowej? Daj znać w komentarzu!