Zupa krem z kalafiora, to idealny obiad zarówno dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tych dbających o linię. Przygotowana zupa jest aksamitna i pełna smaku. Przedstawiona wersja przygotowana jest na kalafiora, bazie mleka sojowego, nerkowców i tofu. Każdy składnik ma wpływ na smak i konsystencję zupy.
Składniki
4 szklanki różyczek kalafiora
około 500 ml mleka sojowego
400 g naturalnego tofu
2 średnie cebula
1 szklanka nerkowców
1-2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka dezaktywowanych drożdży
do podania: ulubione zioła (świeże lub suszone) i groszek ptysiowy (można pominąć)
Sposób Przygotowania
- Cebule drobno siekamy i podsmażamy na małej ilości oliwy. Pod koniec dodając starty ząbek czosnku.
- Wsypujemy nasze kalafiorowe różyczki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki tofu, nerkowce, drożdże i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut.
- Garnek zdejmujemy z ognia, dolewamy mleko i miksujemy całość na krem. Po spróbowaniu można opcjonalnie zupę doprawić solą i pieprzem.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.