Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora, to idealny obiad zarówno dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tych dbających o linię. Przygotowana zupa jest aksamitna i pełna smaku. Przedstawiona wersja przygotowana jest na kalafiora, bazie mleka sojowego, nerkowców i tofu. Każdy składnik ma wpływ na smak i konsystencję zupy.

Składniki

  • 4 szklanki różyczek kalafiora

  • około 500 ml mleka sojowego

  • 400 g naturalnego tofu

  • 2 średnie cebula

  • 1 szklanka nerkowców

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka dezaktywowanych drożdży

  • do podania: ulubione zioła (świeże lub suszone) i groszek ptysiowy (można pominąć)

Sposób Przygotowania

  • Cebule drobno siekamy i podsmażamy na małej ilości oliwy. Pod koniec dodając starty ząbek czosnku.
  • Wsypujemy nasze kalafiorowe różyczki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki tofu, nerkowce, drożdże i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dolewamy mleko i miksujemy całość na krem. Po spróbowaniu można opcjonalnie zupę doprawić solą i pieprzem.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.