Zupa krem z soczewicy i marchewki, to zdrowy i sycący pomysł na obiad. Zupa jest lekkostrawna i pełna witamin. To idealny posiłek dla osób będących na diecie.
Składniki
300 g czerwonej soczewicy
3-4 średnie marchewki
600 g ziemniaków
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1,5 l wody
1 średnia cebula
1 łyżeczka przyprawy curry
sól do smaku
opcjonalnie niewielka ilość pieprzu
Sposób Przygotowania
- Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka.
- Do składników dodajemy czerwoną soczewicę.
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do reszty składników.
- Składniki w garnku zalewamy wodą. Dolewamy mleko kokosowe i doprawiamy curry i solą (około szczypty).
- Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Następnie miksujemy na krem za pomocą ręcznego blendera. Próbujemy smak i opcjonalnie doprawiamy lub dolewamy mleka/wody w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać.
- Tak przygotowaną zupę krem z soczewicy i marchewki podajemy samą lub z ulubionymi dodatkami.