Zupa krem z soczewicy i marchewki

Zupa krem z soczewicy i marchewki, to zdrowy i sycący pomysł na obiad. Zupa jest lekkostrawna i pełna witamin. To idealny posiłek dla osób będących na diecie.

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy

  • 3-4 średnie marchewki

  • 600 g ziemniaków

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 1,5 l wody

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • sól do smaku

  • opcjonalnie niewielka ilość pieprzu

Sposób Przygotowania

  • Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka.
  • Do składników dodajemy czerwoną soczewicę.
  • Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do reszty składników.
  • Składniki w garnku zalewamy wodą. Dolewamy mleko kokosowe i doprawiamy curry i solą (około szczypty).
  • Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Następnie miksujemy na krem za pomocą ręcznego blendera. Próbujemy smak i opcjonalnie doprawiamy lub dolewamy mleka/wody w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać.
  • Tak przygotowaną zupę krem z soczewicy i marchewki podajemy samą lub z ulubionymi dodatkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.